Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü

Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü -18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgen: -"98 yıl önce bu topraklarda yaşanan muharebeler, bu muharebelerin taraflarında silinmesi mümkün olmayan izler bırakmıştır" -"Si


ÇANAKKALE (A.A) - 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, "98 yıl önce bu topraklarda yaşanan muharebeler, bu muharebelerin taraflarında silinmesi mümkün olmayan izler bırakmıştır. Silinmesi mümkün olmayan o izler ise Gelibolu Yarımadası üzerindeki siperlerde savaşanların ve bu toprakların bağrında yatan on binlerce askerin ebedi hatıralarıdır" dedi.
     Özgen, Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadasındaki Mehmetçik Anıtında düzenlenen törende, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına yaptığı konuşmada, Çanakkalenin, kahramanlıkların yaşandığı bir er meydanı olduğunu söyledi.
     Bu er meydanının galibinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki kahraman Türk Ordusu, Anadolunun her köyünden, her kentinden vatan savunması için koşan Mehmetçik ve tarihe adını altın harflerle yazdıran Türk milleti olduğuna dikkati çeken Özgen, şöyle devam etti:
     "Çanakkale, vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoyun, Ölüm indirmede gökler, ölü püskürtmede yer. O ne müthiş tipidir, savrulur enkaz-ı beşer diye tasvir ettiği, derelerden su yerine kan aktığı, buğday tarlaları gibi ceset tarlalarının oluştuğu, metrekareye 6 bin merminin düştüğü eşi görülmemiş bir kan ve can pazarıdır. 98 yıl önce bu topraklarda yaşanan muharebeler, bu muharebelerin taraflarında silinmesi mümkün olmayan izler bırakmıştır. Silinmesi mümkün olmayan o izler ise Gelibolu Yarımadası üzerindeki siperlerde savaşanların ve bu toprakların bağrında yatan on binlerce askerin ebedi hatıralarıdır. Çanakkale, Balkan Savaşı yenilgisinden sonra bir daha ayağa kalkamaz denilen bir milletin, bütün dünyayı hayretler içinde bırakan silkiniş ve direniş destanıdır. Çanakkale, hiç ilgileri olmadığı halde dünyanın bir ucundan getirilen milletlere millet olma şuurunu kazandıran bir savaştır. Savaş vardır ki dar bir çukur içinde ve hançerle dövüşe benzer. Dövüşenler için saha yoktur, ileri geri yoktur. Ölüm veya kazanmak vardır. İşte Çanakkale, bu çeşit bir savaştır."
     Çanakkalede eşsiz bir kahramanlık destanı yazıldığını söyleyen Özgen, Atatürkün, "Bu milletin evlatlarının fedakarlıkları, kahramanlıkları için ölçü bulunamaz. Böyle evlatlara ve böyle evlatlardan oluşan ordulara sahip Türk milleti elbette hakkını ve bağımsızlığını tam anlamıyla korumakta başarılı olacaktır. Böyle bir milleti bağımsızlığından yoksun bırakmaya kalkışmak, hayal ile uğraşmaktır" sözünü hatırlattı.
     Özgen, Çanakkale Kara Savaşlarında, Mehmetçiğin vatan sevgisi, inancı, fedakarlığı ve yiğitliği, Anafartalar kahramanı Atatürkün sezgileri, sevk ve idare yeteneği ve dehasıyla karşılaşan müttefiklerin, son yenilgiyi kabul ederek geldikleri gibi gittiğini sözlerine ekledi.
    
     -Törenlerden notlar-
    
     Bu yılki anma törenlerine ilk defa, Çanakkale Cephesinde savaşmış, hayatını feda etmiş ve hemen hepsi burada toprağa verilmiş askerlerin doğum yerleri esas alınarak, 30dan fazla ülkenin Ankaradaki diplomatik misyon şefleri davet edildi.
     Törenlerde, Türkiyenin yanı sıra Avustralya, Yeni Zelanda, Tunus, Sudan, Senegal, Makedonya, Lübnan, Kosova, İrlanda, Fransa, Fas, Bangladeş, Avusturya, Arnavutluk, Afganistan, Birleşik Krallık, Almanya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Filistin, Hindistan, Kanada, Libya, Macaristan, Pakistan, Sri Lanka, Suriye ve Yemen adına çelenk sunuldu, bayrakları göndere çekildi.
     Konuşmaların ardından Çanakkale Müftüsü İbrahim Öcüt, dua ettirdi. Daha sonra, Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Birliğince gösteri sunuldu.
     Tören geçişini müteakip Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile konuk ülke temsilcileri, Şehitlik Defterini imzaladı.
     Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 uçağı, "SOLOTÜRK" adlı gösteri uçuşu yaptı.
     Gösterilerin ardından törene katılanlar, şehitliği gezip dua etti.
    
     -Bakan Kılıç, asker arkadaşıyla karşılaştı-
    
     Beraberindeki konuk bakanlarla SOLOTÜRK gösterisinin ardından Şehitler Abidesindeki sembolik şehitliğe karanfil bırakan Kılıç, Edirnede asteğmen olarak askerliğini yaparken beraber çalıştığı ve şu anda Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığında görevli Astsubay Kıdemli Başçavuş Adem Kaplan ile karşılaştı. Bir süre askerlik günlerini yad eden Kılıç, Kaplana, o dönem aynı birlikte görev yapan birkaç kişinin ismini sordu.
     Daha sonra, Meçhul Asker Anıtına karanfil bırakan Kılıç, Azerbaycandan gelen bir ziyaretçiyle sohbet etti.
     Törenlere, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdon, Yeni Zelanda Savunma Bakanı Jonathan Coleman, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Ferit Güler, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Avustralya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Rey J. Griggs, İngiltere Kara Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Peter Wall, Yeni Zelanda Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Peter Stockwell, milletvekilleri, büyükelçiler, askeri ve sivil yetkililer katıldı.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer / Burak Akay
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER