Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yılı

Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yılı -Conkbayırındaki Yeni Zelanda Anıtında anma töreni gerçekleştirildi -Yeni Zelanda Savunma Bakanı Coleman: "Savaşın acılarını hiç bilmeyen insanlar olarak bize düşen görev, bu insanların


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Conkbayırında bulunan Yeni Zelanda Anıtında anma töreni yapıldı.
     Yeni Zelanda Savunma Bakanı Jonathan Coleman, törende yaptığı konuşmada, "Conkbayırı" sözcüğünün, ülkesinin askeri tarihinde onlarca yıl yankılanmış kelimelerden biri olduğunu söyledi.
     Ülkesinin ordusu ile müttefik devletlere bağlı askerlerin, dayanılmaz koşullara karşı cesaretle savaştığı Conkbayırının, fedakarlık, trajedi ve kahramanlığın simgesi haline geldiğini dile getiren Coleman, şöyle devam etti:
     "Nisan 1915teki ilk çıkarmanın ardından yarımadadaki muharebe, hızla iki tarafın da çok az toprak kazandığı ölümcül bir çıkmaza sürüklenmiş, insanlarımız Anzak Koyunda sıkışıp kalmıştır. Bu noktada çıkış harekatı kararı alınmış, Yeni Zelandalılar ise Anzak çevresinin kuzeyine bakan bir tepe olan Conkbayırının ele geçirilmesi için görevlendirilmiştir."
     Coleman, Conkbayırındaki anıtta 850 Yeni Zelandalı askerin isimlerinin yer aldığını bildirerek, Gelibolu Yarımadasındaki deneyimlerinin, ulusları bakımından büyük öneme sahip olduğunu anlattı.
     Gençlerin, Birinci Dünya Savaşında sömürgeci hayatın monotonluğundan kurtulup büyük bir macera arayışı içinde Yeni Zelandayı terk ederek Çanakkaleye geldiğini söyleyen Coleman, şöyle konuştu:
     "Anzak Günü, Yeni Zelandada her yıl giderek daha fazla önem kazanıyor. Anzak ruhu, kivi kuşunun simgelediği bir halk olarak bizim için önemli bir andaç ve kendimizi ölçüp biçebileceğimiz bir mihenk taşıdır. Savaşın acılarını hiç bilmeyen insanlar olarak bize düşen görev, bu insanların fedakarlıklarını asla unutmamaktır. Bugün özgürce yaşamamız, Yeni Zelandalıların sıradan kiviler iken gündelik hayatlarını bir kenara iterek, dünyanın öbür ucundan kalkıp geldikleri Conkbayırı gibi yerlerde muazzam fedakarlıklarda bulunmaları sayesindedir."
     Barış duaları edilmesiyle devam eden tören, saygı duruşu, Türkiye ile Yeni Zelanda milli marşlarının çalınması, ülke temsilcilerinin Yeni Zelanda Anıtına çelenkler koymasıyla sona erdi. Türkiye adına çelengi, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç bıraktı.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Çanakkale Kara Savaşlarının 98inci yılı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER