Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Muğlada

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Muğlada -Deniz Kaplumbağa Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavisi tamamlanan 2 deniz kaplumbağası, Bakan Bayraktarın katıldığı törenle İztuzu Plajında denize bırakıldı -Bakan E


MUĞLA (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Muğlada 40 deniz kaplumbağasının tedavi edilerek denize bırakıldığını, 8inin tedavisinin sürdüğünü 9 tanesine de göç yollarının takip edilmesi amacıyla uydu takılarak denize gönderildiğini söyledi.
     Bakan Bayraktar, Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki Deniz Kaplumbağa Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde (DEKAMER) tedavisi tamamlanan 2 deniz kaplumbağasının İztuzu Plajında denize bırakılması için düzenlenen törene katıldı.
     Merkezdeki yaralı kaplumbağaları inceleyen Bayraktar, gazetecilere yaptığı açıklamada, merkeze yaralı getirilen bir deniz kaplumbağasının ilk önce röntgen filminin çekildiğini ve bu doğrultuda tedavilerine devam edildiğini bildirdi.
     Hayvan sevgisinin çok önemli olduğunu belirten Bayraktar, Yüreğinde hayvan sevgisi olmayan Allahı da sevmez. Bu bir inanç meselesi. Bu bizim genlerimizde var. Avrupada daha önceden kediler, köpekler çuvallara doldurulup yakılırken biz Osmanlı döneminde camilerde, evlerde kuş yuvaları yapıyorduk. Kışın güvercinler yemsiz kalmasın diye vakıf kuruyorduk dedi.
     Bugün de kaplumbağaları tedavi etmek için Dalyandaki merkezin hizmet verdiğini anlatan Bayraktar, kaplumbağaların tedavileri konusunda gereken hassasiyetin gösterildiğini kaydetti.
     Dalyandaki İztuzu Plajının Bakanlar Kurulu tarafından Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğini hatırlatan Bayraktar, Burada 110 familyaya ait 470 cins, 424 tür ve daha alt türlerden de biyolojik çeşitlilik tespit edildi. Yine aynı şekilde biyolojik çeşitlilik araştırmalarında 20 adedi bitki ve 86 adedi hayvan türü olmak üzere 106 adet deniz altında canlı tespit edildi. Bu hayvanlar burada yuvalanıyor, yumurta bırakıyor, yavru yapıyor diye konuştu.
     Bu doğrultuda kumsal alanları önemsediklerini bildiren Bayraktar, doğal yapıya zarar vermeden endemik hayatın yaşatılması için büyük çaba gösterdiklerini belirtti.
     Deniz Kaplumbağa Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Bayraktar, Bu merkezde 48 deniz kaplumbağasından şimdiye kadar 40 tanesi tedavi edilerek denize bırakıldı. 8 tanesinin tedavisi sürüyor. 9 tane deniz kaplumbağası da göç yollarının takip edilmesi amacıyla uydu takılarak denize gönderildi. Bu sayede daha fazla koruyabilmek için Akdenizdeki deniz kaplumbağalarının göç yollarını takip ediyoruz dedi.
     Bakan Bayraktar, bu konuda halkında bilinçli olduğunu ve gerekeni yaptığını söyledi.
    
     -Kaplumbağalar uydu takip cihazı ile takip ediliyor-
    
     Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özel Çevre Koruma Kurumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ve Dalyan Belediyesi ile ortaklaşa hazırlanan protokol kapsamında Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezini kurduklarını ifade etti.
     Bağcı, Türkiyede Antalya-Hatay sınırından başlayıp Ege ile Akdenizin birleştiği kıyıya kadar olan tüm bölgede deniz kaplumbağalarını araştıran tek merkez olarak görev yaptıklarını belirtti.
     Araştırma merkezinde her yıl yaklaşık 20 yaralı deniz kaplumbağası tedavi edildiğini ve tedavileri tamamlandıktan sonra denize gönderildiğini anlatan Bağcı, Denize bıraktığımız kaplumbağalara uydu takip cihazı takılıyor. Bu kaplumbağalardan alınan sonuçlar literatürde yayınlanıyor. Bilimsel anlamda da dünya literatürüne katkıda bulunuyoruz bilgisini verdi.
     DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska ise bir deniz kaplumbağasının yaralı olarak kurtulmasının bin yavruya 20 yıl boyunca bakmakla eş değer olduğunu vurguladı.
     Törende Bakan Bayraktara caretta caretta kaplumbağalarının neslinin korunması çalışmasını yürüten Deniz Kaplumbağalarını Koruma Vakfının kurucusu İngiliz çevreci 90 yaşındaki June Haimoff tarafından hediyeler verildi.
     Konuşmaların ardından Bayraktarın da merkezden İztuzu Kumsalına kadar taşınmasına yardım ettiği tedavisi tamamlanan 2 deniz kaplumbağası denize bırakıldı.
    
     Muhabir: Durmuş Genç / Hatice Özdemir
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Muğlada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER