CHP Eskişehir Milletvekili Kurt:

CHP Eskişehir Milletvekili Kurt: Başarılı belediye başkanlarının olduğu yerlerde, başkan adayı arayışı içerisine girmeyiz. Potansiyel adayımız, Yılmaz Büyükerşendir


ESKİŞEHİR (A.A) - CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Başarılı belediye başkanlarının olduğu yerlerde, başkan adayı arayışı içerisine girmeyiz. Potansiyel adayımız, Yılmaz Büyükerşendir dedi.
     Kurt, 2012 yılını değerlendirmek üzere Atatürk Bulvarındaki bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl Meclise 110dan fazla yazılı soru önergesi verdiğini ve önergelerin yüzde 90ına cevap aldığını bildirdi.
     Mecliste farklı konularda 50den fazla konuşma yaptığını açıklayan Kurt, Yapılmış bir çalışmanın hesabını vermek için bu toplantıyı yaptık. Cumhuriyet Halk Partisi olarak hesap verebilmeyi, hesap sorabilmekten daha önemli sayıyoruz dedi.
     Kurt, geçen yıl Türkiyede umulmadık tartışmaların yaşandığını, beklenmedik olaylarla karşılaşıldığını belirterek, şöyle konuştu:
     Şöyle bir sonuç çıkardım, AKP iktidarı iyi, kötü, Türkiyede gerçekleştirilebilecek işleri yaptı. Eskişehirde ise 10 yıllık AKP iktidarı döneminde tartışılan işler, hala tartışılmaya devam etmektedir. Şu iş başladı, sonuçlandı ve Eskişehir halkı, bundan somut olarak yarar gördü diyebileceğimiz işler, 10 yıl içerisinde bir elin parmağını geçmez.
     Türkiyenin en pahalı akaryakıtın tüketildiği bir ülke olduğunu ifade eden Kurt, şunları kaydetti:
     Bunun nedeni, akaryakıt üzerindeki özel tüketim vergisi ve KDV. Bu iki verginin akaryakıt fiyatındaki miktarı, 3te 2ye yaklaşan bir orana çıkmıştır. Bu ciddi bir kayıptır, külfettir. Ama en önemlisi, Türk ekonomisine çok farklı bir zarar vermektedir. Çünkü kaçakçılığı teşvik etmektedir. Aynı şey sigarada söz konusudur. Sigaradaki yüksek oranlı vergide sigara kaçakçılığını teşvik etmektedir. Şu anda Türkiyenin Suriye, Irak ve İranda sınır güvenliği yoktur. Gümrük kapıları, yol geçen hanı gibidir. Buralardaki uygulama nedeniyle sigara ve petrol kaçakçılığı, Türkiye ekonomisinin ciddi anlamda belini bükmektedir. Bu, esnafa doğrudan yansımaktadır.
    
     -Başkanlık sistemi-
    
     Kurt, 2013 yılında Türkiyenin, başkanlık sistemini tartışacağını öne sürerek, şöyle konuştu:
     AKP, Sayın Başbakanın, Devlet Başkanı ya da Cumhurbaşkanı olabilmesi için her türlü çaba içerisine girecek ve başkanlık sistemini tartıştıracak. Çıkarabilir mi- Çıkaramaz. Çünkü başkanlık sistemi parlamenter demokratik sisteme, Türkiye gibi az gelişmiş ülkelere uygun bir sistem değil. Demokrasinin gelişebilmesi, demokrasinin daha da olgulaşabilmesi gerekiyor. Bu gerçekleşmediği sürece, Türkiye gibi ülkelerde başkanlık eşittir diktatörlüktür. Biz buna karşı duruyoruz. Bunun olmaması gerektiğini savunuyoruz. Halkımızla 2013te en çok bunu tartışacağız. AKPlilerin de kendi içlerindeki sıkıntı nedeniyle bir anayasa değişikliğine teşebbüs edemeyeceklerini zannediyorum. Çünkü gizli oylamayla yapılan oylamalarda AKP, beklediği hedefe ulaşmakta başarılı değil.
    
     -2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti: Eskişehir-
    
     Eskişehirin 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğini anımsatan Kurt, şöyle devam etti:
     Ama maalesef 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentinde, Eskişehirlilerin beklentileri yüzde 100 karşılanamayacak gibi durmaktadır. Eskişehir, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren 31 Aralık 2013e kadar Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilmiştir. Tüm faaliyetler bu doğrultuda gerçekleştirilecek olmasına rağmen, henüz bütçesinin ne olacağı belli değildir. Bu, Eskişehirlilerle dalga geçmekten başka hiçbir şey değildir. Oysa biz, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği projesinden Eskişehir ile ilgili ciddi organizasyonlar ve kalıcı yatırımlar bekliyorduk. Burada bir organizasyon eksikliği olduğu kesindir, kuşkusuzdur. Bunu düzeltmek kimin göreviyse, biran önce gerçekleştirilmelidir. Bu da Eskişehir, bizim açımızdan kayıptır.
     Kurt, bir gazetecinin Yerel seçimlerde, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayınız Yılmaz Büyükerşen mi- sorusu üzerine Başarılı belediye başkanlarının olduğu yerlerde, başkan adayı arayışı içerisine girmeyiz. Potansiyel adayımız, Yılmaz Büyükerşendir. Adaylıkla ilgili karar, zamanı gelince verilecektir diye konuştu.
     Toplantıya katılan CHP Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer de partisince adayların, hem seçmene hem de tüm parti üyelerine yönelik yapılacak anket ve eğilim yoklamasıyla belirleneceğini vurguladı.
     Toplantıya, CHP İl Başkanı Erman Gölet ile diğer parti yöneticileri de katıldı.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber CHP Eskişehir Milletvekili Kurt: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER