CHP İl Başkanı Kök:

CHP İl Başkanı Kök: -(AKEDAŞın özelleştirilme süreci) Burada kamu zararı ve değerin altından satılma olayı vardır ve bu çok büyük bir peşkeştir


ANTALYA (A.A) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Devrim Kök, Akdeniz Elektrik AŞnin özelleştirilme süreciyle ilgili düzenlenecek ikinci ihalede şirketin değerinin altında satılacağını ve kamu zararı oluşacağını ileri sürdü.
     Partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında özelleştirme politikalarını ve Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞnin (AKEDAŞ) özelleştirilmesine ilişkin süreci eleştiren Devrim Kök, Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulunun kurulmasının ardından özelleştirme sürecinin başladığını, kamusal yatırımlarda kısıtlamaya gidildiğini öne sürdü.
     İnsanların psikolojik olarak daha kaliteli ve ucuz hizmeti ancak özelleştirmeyle alacaklarına inandırıldıklarını savunan Kök, Özel sektörün birinci önceliği nitelikli kamu hizmeti vermek değil, daha çok para kazanmak iken, nasıl olur da hem kaliteli hem ucuz hizmet rekabetsiz ortamda sağlanabilecektir dedi.
     AKEDAŞın ilk olarak 2010 yılında satışa çıkarıldığını, ihaleye giren ve en yüksek teklifi veren ilk üç firmanın o dönemde geçici teminatlarını yakarak sözleşme yapmadıklarını hatırlatan Kök, ikinci ihale sürecinin başladığını bildirdi. Yeni ihale sürecinde dosya alan firmalar arasında yine bu üç firmanın yer aldığına dikkati çeken Kök, Aradan geçen iki yıl içerisinde ne değişmiştir- diye sordu.
     Devrim Kök, ilk ihalede TÜİK 2009 verilerinin baz alındığını, yeni yapılacak ihalede ise 2012 verilerinin baz alınacağını kaydederek, 2 yılda sunulan enerji miktarının 2 milyar kilovat/saat arttığını, 350 bin yeni abone kazanıldığını bildirdi. Kök, Yatırım sıkıntısı çeken bölgemize 2012 yılında 70 milyon lira yatırım yapılmıştır. Teşekkür ederiz. Oysa ki gerçek sebep yatırım yaparak bölgeye hizmet sunmak değil, ihaleyi alacak olana daha iyi, temel sorunlarına daha az para harcayacağı bir ortam yaratmaktır. Yani AKPnin meydanlarda ve demeçlerinde söylediği gibi insan odaklı bir çalışma değildir dedi.
     AKEDAŞın sorumluluk bölgesinde sorunları olduğunu ve çok sık elektrik kesintileri yaşandığını kaydeden Kök, ilk etapta çözümün il müdürlüğüne bağlı işletme müdürlüklerinin kurulması olduğunu savundu. Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltına işletme müdürlükleri kurularak sorunun çözülebileceğini söyleyen Kök, Antalya gibi büyük bir bölgenin bir merkezden idare ve kontrolünün mümkün olmadığını öne sürdü.
     Kök, büyüklük açısından 21 dağıtım bölgesi içinde AKEDAŞın 7nci sırada yer aldığını ve değerinin 3 milyar dolardan az olmadığını ifade ederek, ikinci ihalenin ilk ihaledeki 1 milyar 165 milyon dolar rakamının da altında bir bedelle sonuçlanmasından endişe ettiklerini belirtti. 2010 yılındaki ihalede bir firmanın 1 milyar 165 milyon dolar verdiğini ancak yüzde 5 teminatını da yakarak sözleşme imzalamadığını kaydeden Kök, şöyle konuştu:
     Yeni bir ihalede bu rakam çok daha az olacak. Burada kamu zararı ve değerin altından satılma olayı vardır ve bu çok büyük bir peşkeştir. Bu 3 firma ilk ihalede kar edemeyeceğini düşünüyordular ise neden şimdi ikinci ihaleye giriyor- Burada öyle bir düzen var ki herşey hazırlanmış. Buraya girecek firmaları en çok heyecanlandıran olay, hükümetin çıkaracağı yasadır. 3 milyar dolar değeri olan ama 1 milyar 165 milyon dolara bile alınmayan, oraya yüzde 5lik teminatını da yakan firmalar şu anda giriyor. Hiç zarar etme şansı yok ve hükümet onları daha da garanti altına almak için yasa çıkarıyor.
    
     Muhabir: Bekir Bektaş
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber CHP İl Başkanı Kök: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER