Cirit atları diplomalı nalbantları Uşaka çekti

Cirit atları diplomalı nalbantları Uşaka çekti -Osmangazi Üniversitesi At İşletmeciliği ve Nalbantlık Bölümü mezunu iki genç nalbant, Uşakta cirit atları üzerinde çalışmaya başladı -Mehmet Arslan: Uşakta yaklaşık 800 civarı


UŞAK (A.A) - Soner Kılınç - Osmangazi Üniversitesi At İşletmeciliği ve Nalbantlık Bölümü mezunu iki genç nalbant, Uşakta cirit atları üzerinde çalışmaya başladı.
     Okulu bitirdikten sonra bir süre İstanbul ve Bursada hipodrom ve haralarda çalışan Mehmet Arslan ve Ramazan Sarı yerleştikleri Uşakta cirit atlarını nallıyor.
     Uşakta son iki yıldır nalbantlık yapan Arslan ve Sarı kısa süre içinde işlerini genişleterek Muğla, Denizli, İzmir, Manisa, Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehirde at nallamaya başladı.
     At çiftlikleri ve haralardakilerin yanı sıra bireysel müşterilerin atlarını da nallayan diplomalı nalbantlar, kısa süre içinde geleneksel yöntemle çalışan nalbantlardan daha fazla tercih edilir hale geldi.
     Genç nalbantlardan Mehmet Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, at nallama işinin incelikleri olduğunu, her atın ayak yapısının farklılık gösterdiğini ve her ata özel nal çakılması gerektiğini vurguladı.
     Bir atın yılda en az 4-5 kez nallanması gerektiğini belirten Mehmet Arslan, şöyle konuştu:
     Mahmudiye Meslek Yüksekokulu At İşletmeciliği ve Nalbantlık Bölümünün ikinci mezunlarındanız. Biz 13 kişi mezun olduk ancak diğerleri bu işi yapmadı. Ramazan ile ben okulu bitirdikten sonra bir süre değişik tesislerde nalbantlık yaptık.
     Sonra Uşakta çok sayıda at olduğunu keşfettik, iki yıl önce Uşaka geldik. Uşakta yaklaşık 800 civarında at var. İlde geleneksel yöntemle çalışan üç nalbant var. İşe başladıktan sonra müşteri ağımız çok genişledi. Şu an 300 müşterimiz var. Yılda ortalama bin 500 civarında at nallıyoruz.
    
     -İnternet üzerinden randevu alıyorlar-
    
     Ramazan Sarı da, atlarını nallatmak isteyen müşterilerin randevu aldığını, bazı müşterilerin internet üzerinden kendilerine ulaştığını belirterek, 8 ilde at nalladıklarını kaydetti.
     Uşakın nalbantlık için çok uygun bir il olduğunu belirten Ramazan Sarı, Uşakta yeterince at var. Ayrıca Ege Bölgesindeki tüm illere ulaşım imkanı var. Bu nedenle Uşakı seçtik ve çalışmaya başladık. Amacımız yılda 4 bin at nallamak. Bir atın nallama ücreti 60 lira. İşlerimiz her geçen gün artıyor diye konuştu.
     Bir atı yaklaşık 40 dakikada nalladıklarını dile getiren Ramazan Sarı şunları söyledi:
     Biz nallanacak atı önce yürütürüz. Atın yürüyüşünü gördükten sonra eski nalları söker tırnak bakımını yaparız. Uzayan tırnağı düzeltir daha sonra ayağa göre nal belirler ve çakarız. Eğer atın ayağına uygun nal çakmazsanız atın ayağı hasar görebilir. Atın tırnak bakımı çok önemlidir. Cirit atlarının sürekli bakımlı olması gerekli. Bu nedenle ciritçiler bizi tercih ediyor.
     Sektöre nitelikli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla 2007 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mahmudiye Meslek Yüksek Okulunda At İşletmeciliği ve Nalbantlık Bölümü açılmıştı. At çiftliklerinin arttığı sektörde yetişmiş eleman açığı olduğu ifade ediliyor.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Cirit atları diplomalı nalbantları Uşaka çekti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER