ÇKA 13. Kalkınma Kurulu Toplantısı

ÇKA 13. Kalkınma Kurulu Toplantısı -ÇKA Kalkınma Kurulu Başkanı Burakgazi: Tarih hiçbir dönemde iki kente böylesine şans tanımamıştı. Çukurovalılar bir rüyayı gerçek kılmanın eşiğindeler


ADANA (A.A) - Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Kalkınma Kurulu Başkanı Faik Burakgazi, Tarih hiçbir dönemde iki kente böylesine şans tanımamıştı. Çukurovalılar bir rüyayı gerçek kılmanın eşiğindeler dedi.
     Burakgazi, ATOSEV Tesislerinde gerçekleştirilen ÇKA 13. Kalkınma Kurulu Toplantısının açılışında, 2014-2018 Bölge Planının hazırlıklarına bugünden itibaren başladıklarını kaydetti.
     2010-2013 dönemine ilişkin vizyonun, Stratejik konumu ve zengin kaynaklarını değere dönüştüren, Doğu Akdenizin lider bölgesi olmak olduğunu ifade eden Burakgazi, şöyle devam etti:
     Bu vizyona ulaşmak için, rekabet gücü, sosyal uyum, yaşam kalitesi ve çevre olmak üzere, dört temadaki eksende gelişmeler öngörülmüştü. Son 3 yılda çokça konuşulan havalimanı meselesine itiraz eden kalmadı gibi. Varsa da havalimanının devreye girmesiyle, onlar da son bulacak. Yapılacak havalimanının sadece iki kente değil, Doğu Akdeniz havzasında yer alan ülkelere de hizmet vereceği ve dünyaya bağlayacağı gerçeğini herkes kavramış durumda. İki yıl içinde tamamlanacak havalimanı, otoban bağlantısı yanında, hızlı trenin çalışacağı demiryoluyla da Çukurova metropolüne bağlanacak. En büyük gövdeli uçakların inmesine uygun pistleri ve 30 milyon yolcu kapasitesiyle tam bir çekim merkezi olacak. Türkiyenin 20. yüzyılda yarattığı Marmara Projesi gibi, 21. yüzyılın projesi de Doğu Akdenizde yer alacak Çukurova Metropoliten Projesi olacak.
     Adana ve Mersinin içerisinde yer aldığı ve İspanyaya kadar uzanan iklim kuşağının, önümüzdeki yıllarda küresel ısınmanın yaratacağı sorunlarla başa çıkmak zorunda olacağını vurgulayan Burakgazi, Marsilya ve Mucianın son dönemlerde suyla ilgili yaşadığı sorunlar, Çukurovayı daha da önemli hale getirmekte. Ceyhan, Seyhan, Berdan ve Göksu nehirleriyle çevrili Çukurova, bu yönüyle dünyanın gelecekte gıda ambarı olacaktır dedi.
     Burakgazi, Kazanlı-Seyhan Turizm Bölgesi Projesinin de önemine dikkati çekerek, Mersin Kazanlıdan başlayarak kıyı boyunca Tarsus ve Karataşı içerisine alacak ve orta vadede Yumurtalıka kadar uzanacak 100 kilometre uzunluğunda bir sahil ve bu sahilde doğacak yeni turizm bölgesi, her iki kentin bir başka ortak potansiyelini ortaya koymakta dedi.
     Gerçekleştirecekleri çalışmanın, söz konusu işlerin bir başlangıcı olduğunu vurgulayan Burakgazi, Bu planı, Çukurovanın geleceğini kurgulamak için önemli bir fırsat saymalıyız. Tarih hiçbir dönemde iki kente böylesine şans tanımamıştı. Çukurovalılar bir rüyayı gerçek kılmanın eşiğindeler. Yola koyulmanın tam da zamanıdır dedi.
     Daha sonra toplantıya uzmanların konuşmalarıyla devam edildi.
    
     Muhabir: Aycan Demirel
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber ÇKA 13. Kalkınma Kurulu Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER