CMT hastası genç, 15 yıldır yatağa

CMT hastası genç, 15 yıldır yatağa mahkum -Sivasta hastalığı nedeniyle yatalak olan Muhammet Toy (25), tedavide kullanılan ilaçlar ve cihazlarla dolu küçük bir odada hayata tutunmaya çalışıyor -Baba Toy: "Bakım parası olarak 700 lir


SİVAS (A.A) - Seyit Ahmet Eksik / Merve Topuz - Sivasta hastalığı nedeniyle yatağa mahkum olan Muhammet Toy (25), 15 yıldır tedavide kullanılan ilaçlar ve cihazlarla dolu küçük bir odada hayata tutunmaya çalışıyor.
     Dokuz yaşında, ilkokul 3. sınıftayken kas ağrıları çeken ve yürümekte zorlanan Toy, okulda merdivenden düşmesi üzerine ailesi tarafından hastaneye götürüldü.
     Yapılan kontroller sonucu, Charcot-Marie-Tooth (CMT) hastalığı teşhisi konulan Toy, zamanla vücudunu hareket ettiremez hale geldi. Toy, bir süre ailesinin desteğiyle devam ettiği okulunu 4. sınıftayken bırakmak durumunda kaldı.
     Hareketsizlik dolayısıyla solunum sorunu da yaşayan Toy, çeşitli zamanlarda hastanede tedavi altında tutuldu. Tedavisi için gerekli tıbbi cihazlar alındıktan sonra Toya ailesi evde bakmaya başladı.
     Yatakta hareketsiz duran, babası Hayrettin ve annesi Arife tarafından mamalarla beslenen Toya, odasına asılan lastikli düzenekle egzersiz yaptırılmaya çalışılıyor.
     Baba Hayrettin Toy (57), AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğullarının 15 yıldır adını daha önce duymadıkları bir hastalıkla yaşamaya mahkum olduğunu söyledi.
     Tedavisi için birçok doktora gittiklerini, bitkisel tedavi uyguladıklarını aktaran Toy, şunları anlattı:
     "1,5 yıl önce de solunum sıkıntısı oldu. Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesine götürdük. Orada 4,5 ay yoğun bakımda yattı. Doktorlar buna makine ayarlayabilirsen eve çıkaralım dediler. 2,5-3 ay sürdü makine ayarlamamız, 17 bin lira tuttu solunum makinesi. Solunum makinesinin 9 bin 360 lirasını devlet ödedi, geri kalanını biz sağdan soldan bulduk. Makineleri aldıktan sonra eve çıkardık. 1,5 yıldır da evde biz bakıyoruz."
    
     -Aylık masrafı 2 bin lirayı geçiyor-
    
     Baba Toy, işlettiği kuru yemiş dükkanını, oğlunun bakımını yapabilmek için emekli olduktan sonra kapatmak zorunda kaldığını belirtti.
     Tedavide kullanılan ilaçlar ve tıbbi malzemelerin aylık tutarının 2 bin lirayı bulduğunu dile getiren Toy, bazı masrafları devletin, bazılarını ise kendilerinin karşıladığını bildirdi.
     Masrafları karşılamakta zorlandığını kaydeden Toy, "Bakım parası olarak 700 lira alıyoruz ama yetmiyor ki. Her ay en az 1500-2000 lira masrafı oluyor. Ben de dükkanımı bırakmak zorunda kaldım. Hanım bakamıyor, mecburen beraber bakıyoruz. Emekli oldum. 900 lira maaş alıyorum ama Bağkura borcum çıktı. 630 lirası Bağkura kesiliyor, 270 lira maaş kalıyor. 700 lira da bakım parası. Böyle geçinmeye çalışıyoruz işte" diye konuştu.
    
     -"Bir an önce iyileşmek istiyorum"-
    
     Muhammet Toy da en büyük hobilerinin akvaryumdaki balıkları izlemek ve televizyondan ilahi dinlemek olduğunu söyledi.
     Zaman zaman annesinin yardımıyla Kuran-ı Kerim okuyan ve sağlığına kavuşması için dua eden Toy, "Kuran okumayı seviyorum. Bir an önce iyileşmek istiyorum. Dışarı çıkıp gezmek istiyorum" dedi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber CMT hastası genç, 15 yıldır yatağa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER