Çobanlar yaylada mesaiye başladı

Çobanlar yaylada mesaiye başladı -Iğdırda Ağrı Dağı eteklerinde sürü otlatarak geçimini sağlayan çobanların 9 ay sürecek yayladaki yaşamını AA muhabiri görüntüledi -Çoban Ercan Gelturan: "Ailemizi çok fazla göremiyoruz. Ekmek pa


IĞDIR (A.A) - Emrah Kocabey - Iğdırda Ağrı Dağı eteklerinde sürü otlatarak geçimini sağlayan çobanların 9 ay sürecek yayladaki yaşamını Anadolu Ajansı (AA) muhabiri görüntüledi.
     Iğdırlı çobanlar, kış boyunca ahırlarda besledikleri küçükbaş hayvan sürülerini, baharın gelmesiyle yaylalara çıkarmaya başladı.
     Sürüdeki hayvan sayısının yüzde 10u kadar kuzu karşılığı besicilerle anlaşan çobanlar, aralık ayına kadar kalacakları yaylalarda zorlu koşullarda görev yapıyor.
     Ağrı Dağı eteklerindeki yaylaya çıkan AA ekibi, 13 yaşından beri çobanlık yapan Ercan Gelturanın (43) sürü otlatmayla geçen bir gününü görüntüledi.
     Gelturan, yılın 9 ayını dağda geçirdiğini, ailesinin geçimini temin etmek için zor koşullara göğüs gerdiğini söyledi.
     Mesleğinin tecrübe gerektirdiğine dikkati çeken Gelturan, Hayatım, sürü peşinde dolaşmakla geçiyor. Çobanlık tecrübe ister. Herkes bu işi yapamaz ve dağdaki koşullarda yaşayamaz. Sürünün güvenliğini sağlamak da önemli. Olası kurt saldırılarına karşı çoğu zaman geceleri uykusuz geçiriyoruz dedi.
     Önceleri kaval çalarak stres attıklarını anlatan Gelturan, bunun yerine radyodan müzik ve haber dinlediklerini belirtti.
     Yaylada zaman zaman kar, dolu ve yağmurla da mücadele etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Gelturan, "Mesleğimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Yeri geldiğinde çok zorlandığımız oluyor. Yaylaya ulaşmamız bazen 1 ay sürüyor. Bu yolculukta kar, yağmur ve dolu ile karşılaşıyoruz. Yolculuk sırasında bazı hayvanlar hastalanıp telef oluyor, koyunlar kuzuluyor. kuzuları heybelere koyup, eşeklere taşıtıyoruz" diye konuştu.
    
     -Aile özlemi çekiyorlar-
    
     Yayla mesaisi uzun sürdüğü için aile özlemi çektiğini belirten Gelturan, şunları söyledi:
     "Ailemizi çok fazla göremiyoruz. Ekmek parası deyip, 9 ay boyunca sürümüzün peşinden koşuyoruz. Şehir hayatına alışkın değiliz. Hayatımız zorlu koşullarda geçiyor. Koyunları sağıp süt içiyoruz, odun ateşinde çay demliyoruz. Soğuktan korunmak için keçeden yapılan kepeneği giyiyoruz. Soğuğa karşı en etkili giysi bu. Memnun olmasak da hayatımızı bu şekilde sürdürüyoruz."
    
     Yayıncı: Mustafa Yıldız
<< Önceki Haber Çobanlar yaylada mesaiye başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER