Çocuklar ören yerlerini roman tadında öğrenecek

Çocuklar ören yerlerini roman tadında öğrenecek -Başta Troia Ören Yeri olmak üzere, Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan Türkiyedeki ören yerlerini çocuklara daha iyi anlatıp, tanıtmak için çizgi roman şeklinde kitap serisi oluşt


ÇANAKKALE (A.A) - Başta Troia Ören Yeri olmak üzere, Türkiyede, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan ören yerlerini çocuklara daha iyi anlatıp, tanıtmak için çizgi roman şeklinde kitap serisi oluşturuldu.
     Projenin danışmanlığını yapan ve konseptini geliştiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi ve Troia Kazısı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar Troia kazılarında çalıştığını, Anadolu arkeolojisini de yakından takip ettiğini söyledi.
     İlk kez Troia ve Anadoludaki diğer ören yerlerini çocuklara daha iyi anlatmak için bir kitap dizisi oluşturduklarını dile getiren Aslan, Bu dizinin danışmanlığını ve kopseptini ben geliştirdim. Burada ilk kez çocuklara, anne ve babalarına ören yerlerini, kültür tarihini, anlaşılabilir şekilde çizgi roman tadıyla, hayvan hikayeleri üzerinden sunuyoruz. Çocuklar için ören yerleriyle ilgili kitaplar var fakat bunun bir dizi olarak, tüm ören yerlerini kapsayacak şekildeki konsepti ne Türkiyede ne de dünyada var. İlk kez biz bunu gerçekleştirdik dedi.
     Aslan, kitaplarda her ören yerini, orayı en iyi bilen uzmana yazdırdıklarını belirterek, projeyi oluşturma nedenini şöyle açıkladı:
     Çünkü ben önceki yıllarda da çocuklar için bir şeyler yazmıştım. Bu projenin iki ana nedeni var. Birincisi, arkeologların, kültürle uğraşan insanların ana sorunu Türkiyede dertlerini anlatamamaları. Arkeolojiyi, kültür tarihini anlattığımız bu çocuklar daha sonra kepçe operatörü, yönetici, milletvekili, belediye başkanı, iş adamı olacak. İşte bu süreçten sonra arkeologlar ve kültürle uğraşan insanlar, amaçlarını, dertlerini bu insanlara çok daha kolay anlatabilecek. İkinci nedeni ise sürekli söylüyorum, akademik bilginin kamuya yayılması lazım. Topluma ulaşmayan akademik bilginin bence kıymeti yok. Böylelikle arkeolojik anlamda üretilen akademik bilgiyi, anlaşılabilir şekilde, basit bir dille çocuklara, anne ve babalara, onların çevresine aktarıyoruz.
     Troia ile ilgili olan kitabı, uzun yıllar ören yerinde çalışan, 1998den ölümü 2005e kadar Troiadaki yeni dönem kazılarını yapan, Troia Müzesinin fikir babası olan Manfred Osman Korffmana adadıklarını dile getiren Aslan, kitapta Korfmann ile ilgili bölümün bulunduğunu, kazı tarihçesini, kazı tekniğini anlattıklarını, kitabın sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de ufuk açıcı işlevi olacağına inandığını bildirdi.
     Aslan, kitapları biz sadece Türkçe değil, diğer dillerde de yayımlamayı planladıklarına işaret ederek, Bu kitaplarla ören yerleri artık çocuklar için çok çok daha ilgi çekici olacak. Çocuklar, anne ve babalarıyla ören yerlerini anlayabilecek şekilde dolaşacak. Sadece Troia değil, Efes, Hattuşaş, Çatalhöyük, Bergama, Milet, Didim, Nemrut gibi ören yerleri de bu dizi içinde anlatılacak. Öncelikle Dünya Kültür Miras Listesinde olanları, ondan sonra da diğer ören yerlerini aynı tarzda anlatmayı planlıyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Çocuklar ören yerlerini roman tadında öğrenecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER