Çocukları için yaptığı organik şalgama patent

Çocukları için yaptığı organik şalgama patent alacak -Akdeniz Ateşi hastası olan çocuklarına iyi geleceği düşüncesiyle katkısız organik şalgam üreten Anamurlu girişimcinin MEÜnün desteğiyle yürüttüğü patent çalışmaları son aşamaya


MERSİN (A.A) - Anamur ilçesinde, Akdeniz Ateşi hastası olan çocuklarına iyi geleceği düşüncesiyle katkısız organik şalgam üreten girişimcinin, patent almak için Mersin Üniversitesi (MEÜ) Anamur Meslek Yüksekokulunun desteğiyle başlattığı çalışmalarda sona yaklaşıldı.
     İlçede şalgam üretip satan Zeynel Abidin Kara, üniversitede düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, iki çocuğunun Akdeniz Ateşi rahatsızlığı bulunduğunu ve uzun zaman bu hastalıkla mücadele ettiklerini söyledi.
     Tedaviler sonucunda önemli mesafeler kat ettiklerini, ancak hastalıktan tamamen kurtulamadıklarını dile getiren Kara, şunları söyledi:
     Bu yüzden hastalıkla ilgili bilimsel araştırmaları taradım ve organik şalgamın bu hastalığa iyi gelebileceğini anladım. Uzun denemelerden sonra içinde katkı ve koruyucu madde bulunmayan şalgamı üreterek çocuklarıma içirmeye başladım. 5 yıldır ilaç kullanmıyorlar ve hastalıktan kurtuldular. Araştırmalarımı genişleterek, katkı ve koruyucu madde içermeyen şalgam üretmeye karar verdim.
     9 yıl süren araştırmalar sonucunda yeni bir maya ürettiğini ve şalgam yapımında bu mayayı kullanmaya başladığını belirten Kara, Bu formülü geliştirdikten sonra Türk Patent Enstitüsüne (TPE) MEÜ Anamur Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Akif Altınbıçakın desteğiyle başvurumuzu yaptık. Formül, TPE tarafından koruma altına alındı. Türkiyedeki incelemeler tamamlanmak üzere. Yurt dışında bağımsız bir bilimsel kuruluşun yapacağı son incelemenin ardından patentimizi alacağız dedi.
     Yeni formülle şalgamın raf ömrünü de bir yıla çıkardıklarını ifade eden Kara, şu an ilçe ve çevresinde satış yaptığını, ancak patenti aldıktan sonra üretim kapasitesini artırarak satış alanlarını genişletmeyi planladığını kaydetti.
     MEÜ Anamur Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Altınbıçak da, organik ürünlerin büyük önem kazandığını belirterek, şu bilgileri verdi:
     Uzmanların organik gıdalara yönelme konusunda yaptığı uyarılar artık daha fazla dikkate alınıyor ve tüketici, aldığı ürünlere dikkat ediyor. Hepimiz organik ürünler ve bu ürünlerle yapılan gıdaları tercih ediyoruz. Şalgamcı Zeynel ismiyle üretim yapan Zeynel Abidin Kara da, uzun zamandır organik şalgam üretimi üzerinde çalışıyor. Bu çalışmalar sonunda ürettiği organik şalgama patent alabilmesi için hem şahsım hem de üniversite olarak kendisine destek verdik ve Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunduk. İncelemeler son aşamaya geldi. Yurt dışından bir kurumun yapacağı son analizlerin ardından patenti alacak.
    
     Muhabir: Oktay Demir / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Çocukları için yaptığı organik şalgama patent Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER