Çözüm süreci iş dünyasını umutlandırdı

Çözüm süreci iş dünyasını umutlandırdı -Terör olaylarının durmasının, yatırımcıların yeniden Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine ilgi duymasını sağlayacağı belirtildi -Adana Ticaret Odası Başkanı Gizer: -"Çözüm süreci,


ADANA (A.A) - Abdulselam Durdak - Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Ali Gizer, çözüm süreciyle terör olaylarının durmasının yatırımcıların yeniden Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine ilgi duymasını sağlayacağını belirtti.
     Gizer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecini ve Adananın ticaret potansiyeline etkilerini değerlendirdi.
     Adanada doğu ve güneydoğu insanlarının oluşturduğu kozmopolit bir yaşam olduğunu dile getiren Gizer, Adanayı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin merkezi olarak nitelendirerek, bu avantajlardan dolayı kentin yoğun göç aldığını, bu durumun zamanla ile zenginlik kattığını kaydetti.
     Çözüm sürecinin ihracatın artmasına katkı sağlayacağına işaret eden Gizer, Adananın ticaret ve sanayide çok uzun bir geçmişe sahip olduğunu, kentin Çukurovada yer almasının, Mersin, Yumurtalık, İskenderun gibi önemli limanlara da yakın olmasının ulaşım anlamında avantaj sağladığını ifade etti.
     Gizer, yatırım açısından Marmara bölgesinin artık tıkandığına, Çukurovanın Türkiye için alternatif bir yer ve yatırım için en uygun bölge olduğuna dikkati çekti.
     Financial Times gazetesinin Türkiyede yatırım yapılacak yer olarak bu bölgeyi işaret ettiğini anlatan Gizer, "Son zamanlarda Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere diğer ülkelerin büyükelçileri burayı sıkça ziyaret ediyorlar ve burada yatırım araştırmaları yapıyorlar" diye konuştu.
     Adananın tekstilde çok büyük işletmelere sahip olduğunu, narenciye ve sert çekirdekli meyvelerde de yoğun ihracatı bulunduğunu aktaran Gizer, şunları söyledi:
     "Yumurtalık Serbest Bölgesinden dolayı petrokimya rafineleri ve tersaneler kurulacak olması da bölgeye yatırımları hızlandırdı. Ayrıca kentte klasik mobilya üretimi İtalyaya ihracat yapabilecek kalitededir. İyi markalara fason üretim yapan ve bilinmeyen tekstil atölyeleri var ve bunlar artık markalaşma yoluna gidiyor. Adana aynı zamanda Ortadoğuya hizmet veren sağlık merkezi haline geldi. Küçük uçaklarla Iraktan Adanaya direk hasta nakli yapılıyor ve çok iyi neticeler alınıyor. Hastanelerimiz bu konuda çok iddialı. Çözüm süreci, Adanayı tekrar Doğu ve Güneydoğunun ticaret merkezi yapacak ve özellikle terörden dolayı ikilem yaşayan yerli ve yabancı yatırımcılar daha istekli hale gelecektir."
    
     -OSB Başkanı Sütcü-
    
     Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Bekir Sütcü de sanayici olarak çözüm sürecinin başarılı olacağına inandıklarını dile getirdi.
     Hiçbir sermayenin kaos ortamını sevmeyeceğini vurgulayan Sütcü, son iki ayda önemli gelişmeler olduğunu ve sanayici olarak bu sürecin iyi bir şekilde devam etmesini istediklerini kaydetti.
     Bu sürecin sanayicilerin ve girişimcilerin lehine olacağına inandıklarına işaret eden Sütcü, şöyle devam etti:
     "Yatırımcılar kendi çevresinde daha başarılı olabilir. Bölgedeki yatırımcılar, bu tür olumsuzluklar olmadığı sürece kendi memleketine fabrika kuracak ve istihdam yaratacak, böylece yıllardır Türkiyenin gündeminde olan vasıfsız göç durumuna da çözüm olacaktır. Oradaki insanlar gurbete gitmeden para kazanacak ve çoluğunun çocuğunun yanında yaşama şansı elde edecektir."
     Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinin alan büyüklüğü, doluluk oranı ve ticaret hacmi açısından Türkiyedeki 270 OSB arasında ilk 10da olduğunu hatırlatan Sütcü, 2 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olan kentte, son 4 yılda AOSBnin yüzde 100 büyüdüğünü, çözüm süreciyle başlayan olumlu hava sonucunda Adananın ülke ekonomisine sağlayacağı katkının daha da artacağını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Çözüm süreci iş dünyasını umutlandırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER