Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Sekreteri Korkut: -"Bütün dünya örnekleri gösteriyor ki barış süreçleri başarıyla sonuçlanırsa sorunların tekrar yaşanma riski çok zayıf" -Heyet üyesi Gündoğdu: "Sürece karşı ola


ÇANAKKALE (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Sekreteri Levent Korkut, çözüm sürecine ilişkin, "Bütün dünya örnekleri gösteriyor ki barış süreçleri başarıyla sonuçlanırsa sorunların tekrar yaşanma riski çok zayıf" dedi.
     Korkut ve heyeti üyesi Ahmet Gündoğdu, Çanakkalede bir otelde, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
     Çözüm sürecinin, "silahlardan uzaklaşma, silahların susması, silah tutan kişilerin o pozisyonları terk etmesi, her kesimin ne talebi varsa bunun siyasal olarak dillendirilmesi ve talepler halinde ifade edilmesi" olduğunu belirten Korkut, sürece neden gerek duyulduğunu, Türkiyenin son 30 yıllık tarihinin gösterdiğini bildirdi.
     Korkut, bitip tükenmeyen bir mücadele ve savaş boyutuna varan çatışmanın sonuçlarının bütün toplumu etkilediğini dile getirerek, bu olumsuzlukları gidermek ve sorunları toplumda tartışabilir hale getirmenin, demokrasinin en başta yapması gereken iş olduğunu vurguladı.
     Sürecin önceki dönemlerde gerçekleştirilememesinin, Türkiyenin demokratikleşememesinden kaynaklandığını savunan Korkut, 1980li yıllardan sonra birçok hükümetin girişimlerde bulunduğunu hatırlattı.
     Korkut, özellikle Turgut Özal döneminde adeta çözümün bir teorisinin oluştuğunu ancak pratiğe dönüşemediğini belirterek, şöyle konuştu:
     "Özal sonrasında tekrar çatışmaların çok yoğunlaştığı 5-6 yıllık kısımlar, bundan sonra tekrar Türkiyenin, özellikle Avrupa Birliği (AB) süreci ile başlayan demokratikleşme süreci, sorunların yumuşaması ve zaman zaman çatışmaların azalmasını sağlamıştır. Bu, hiçbir zaman bildiğiniz gibi bitmemiştir. Sorun devam ederek bugüne kadar gelmiştir. Bugün belki aslında modası geçmiş bir sorunu yaşıyoruz. Bütün dünya örnekleri gösteriyor ki barış süreçleri başarıyla sonuçlanırsa sorunların tekrar yaşanma riski çok zayıf."
    
     -"Esasen köprü görevi görüyoruz"-
    
     Gündoğdu ise terör sorunun bitmesini isteyen 76 milyon kişinin neredeyse yüzde 100e yakınının akil olduğunu söyledi.
     Akil İnsanlar Heyetinde, çok farklı dünya görüşlerine sahip 63 kişiye görev verildiğini anlatan Gündoğdu, teröristle mücadelenin, devletin işi olduğunu dile getirdi.
     Gündoğdu, terör ve terörist olduğu sürece devletin ve güvenlik kuvvetlerinin, bunun gereğini yapması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     "Terörle mücadele, bataklığı kurutma, terörün nemalanmasına fırsat vermeyecek adımları atma, özgürlük işidir. Sanırım biz de siz de bu ülkede yaşayan herkes de sorunların bittiği bir ortamı önemser. 30 yıldır Arkasında kim var- diye konuşuyorduk, Maliyeti ne- diyorduk. Şimdi büyük çoğunlukla bunu çözelim anlayışı kamuoyunda konuşuluyor. Sürece karşı olanların da en azından büyük çoğunluğunun terörün bitmesini istediğini biliyorum. 63 akil insan olarak her birimiz Terör bitsin diyoruz ama terörün bitirilmesi için neler yapılması gerektiğine dair önerilerimizi, Levent bey ayrı, ben ayrı, diğer kurum ya da şahıslar ayrı dile getiriyoruz. Esasen köprü görevi görüyoruz."
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Sedat Gök

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER