Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu üyeleri, 1992de teröristlerce 33 kişinin katledildiği Cevizdalı köylüleriyle bir araya geldi -Heyet Başkanı Paker: "Türkiyede bu olayların mevzuatı yok. Bu mevzuatı


BİTLİS (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu üyeleri, 1992de teröristlerce 33 kişinin katledildiği Cevizdalı köylüleriyle görüştü.
     Bitlisteki temaslarını sürdüren Heyet Başkanı Can Paker ile üyeler Sibel Eraslan, Mehmet Uçum, Abdurrahman Kurt, Ayhan Ogan, Mahmut Arslan, Zübeyde Teker ve Abdurrahman Dilipak, Tatvan ilçesindeki bir otelde Cevizdalı köylüleriyle bir araya geldi.
     Grup üyelerine, yaşadıkları olaylar hakkında bilgi veren köylülerden Mehmet Zakir Akçelik, PKKlıların 1 Ekim 1992de köylerine baskın düzenlediğini ve baskın sonucu köydeki erkek, kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapılmaksızın 33 kişinin öldürüldüğünü anlattı.
     Baskında köydeki hayvanlarla ev ve ahırların yakıldığını ifade eden Akçelik, şöyle konuştu:
     "Tüm bunlar korucu olmamızdan kaynaklandı. Büyük maddi, manevi zararımız var. Baskında erkek, kadın ayrımı yapılmaksızın 33 kişi öldürüldü. Baskının sebebi PKKlıları köyümüzde barındırmamamızdı. Baskın sonrası köyümüz tamamıyla harap oldu. Biz de köyümüzü terk ederek İstanbul, İzmir ve Manisa illerine yerleşmek zorunda kaldık. Giderken bizlere hiçbir yardım da yapılmadı. Köye Dönüş Projesi çerçevesinde döndüğümüzde bize Bitlis Valiliği tarafından 3 çadır verildi. Köye dönüp eskisi gibi huzurlu yaşamı devam ettirmemiz için yol, su gibi çalışmalar yapılmadı. Ülkemizde güven ve huzur ortamının sağlanması için atılan her adımın yanındayız. Bu nedenle barış sürecine olumlu yaklaşmaktayız."
     Cevizdalı köyü Muhtarı Emin Akpolat da köyleri yakıldıktan sonra kendilerine hiçbir yardım yapılmadığını bildirerek, "Hiçbir şey alamadık. Bugün köylüler yaya ya da atlarla ulaşımı sağlıyor. Bizim malımız, canımız gitti fakat soran yok" dedi.
     Heyet üyeleri, olayın görgü tanıklarından gazeteci Ferhan Çelebiyi de dinledi.
     Çelebi, olaydan 8 saat sonra köye ulaştığında hiçbir güvenlik görevlisiyle karşılaşmadığını öne sürerek, "Köyde büyük bir vahşet yaşanmıştı. Olay hala rüyalarıma giriyor" ifadelerini kullandı.
     Köylüler ve görgü tanıklarının anlattıklarını dinleyen Grup Başkanı Paker de bu olaya raporlarında yer vereceklerini vurgulayarak, "Siz de kendi hakkınızın peşini bırakmayın. Hukuksal süreçleri başlatın. Türkiyede bu olayların mevzuatı yok. Bu mevzuatı yaratacak aklı beraber yaratacağız. Bunun adımlarını atacağız" diye konuştu.
     Heyet üyesi Ayhan Ogan ise bu durumu özel olarak işleyip gerekli yerlere ileteceklerini söyledi.
    
     -13 köylünün öldürülmesi-
    
     Daha sonra 1992 yılında Bitlise bağlı Kokarsu köyünün Sütlü mezrası yolunda minibüsten indirilerek öldürülen 13 kişinin yakınlarıyla görüşen grup üyeleri, köylülerden olay hakkında bilgi aldı.
     Olayda ailesinden 10 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Mustafa Şişman, "Kurban Bayramı arefesinde olay meydana geldi. Köy minibüsündekiler bayram için alışveriş yaptıktan sonra köye dönüyordu. Köyün 2 kilometre yakınında minibüs durduruluyor ve minibüstekilerin tamamı taranıyor. Görgü tanıkları olaydan 15 dakika sonra köy yakınlarından bir helikopterin havalandığını gördüklerini söylediler. O günden bu yana bu olayın aydınlatılmasını bekliyoruz" dedi.
     Heyet üyeleri, Bitlis Şehit Aileleri Derneği Başkanı Seyfettin Apak ve şehit aileleriyle de bir araya gelerek sorunlarını dinledi.
    
     Muhabir: Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: Levent Harman

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER