Çözüm süreci

Çözüm süreci -Karadenizli sanayici ve iş adamları, çözüm sürecini Türkiyenin geleceğini yeniden inşa etme süreci olarak görüyor -MÜSİAD Samsun Şubesi Başkanı Malkoç: -Süreci, kavga ya da taviz kavramlarıyla değil, Türk


GİRESUN (A.A) - Karadenizli sanayici ve iş adamları, çözüm sürecini Türkiyenin geleceğini yeniden inşa etme süreci olarak görüyor.
     Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Erkan Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak etnik ve dini her türlü ayrımcılığa karşı durduklarını, çözüme yönelik katkıya hazır olduklarını söyledi.
     Şubelerinin yarısı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan MÜSİADın, refahın, gelişmenin ve huzurun, pozitif istikrarı yakalayabilmiş ortamlarda yeşerip büyüyeceğine inandığını vurgulayan Malkoç, Süreci, kavga ya da taviz kavramlarıyla değil, Türkiyenin hedefleri doğrultusunda, geleceğini yeniden inşa etme süreci olarak görüyoruz dedi.
     Türkiyenin sadece kendi içindeki barış ve huzuru temin etmekle kalmadığını, bölgesinde de barışın güçlü taraflarından biri olduğunu belirten Malkoç, şöyle konuştu:
     Türkiye ve dünya için yeni bir dönem başlıyor. İş adamlarına bu yeni barış ve istikrar döneminde eskisinden daha çok görev düşeceğini biliyor, adaletten ve eşitlikten yana tavrımızı MÜSİAD olarak sürdüreceğimizi ifade ediyoruz. Türkiye için, bölgemizin huzuru ve refahı için, dünyanın her köşesinde barışa katkıda bulunarak çalışmayı ve üretmeyi sürdüreceğiz.
    
     -Çanakkalede nasıl berabersek...-
    
     MÜSİAD Sinop Şube Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen ise sürecin, bölgesel bir meselenin çözümü değil, Cumhuriyetin, Türkiyenin en temel problemlerinden birinin çözümü anlamını taşıdığını söyledi.
     Gökmen, Kardeşin kardeşi katletmemesi, akan kanın durması, ekonomimizin önündeki prangaların kalkması ve refah seviyesi yüksek bir ülke konumuna gelmemiz için bu süreci sonuna kadar destekliyoruz diye konuştu.
     Sinop Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Albayrak da Türkiyede değişik etnik yapıda insanların olduğunu belirterek, Çanakkalede omuz omuza nasıl berabersek, şimdi de beraberce yaşamayı arzu ediyoruz. İçtenlikle söylüyorum, bir ayrıcalığımız yok. Bir an önce çözüm sürecinin bitmesi ve hep birlikte olmamızı canı gönülden istiyoruz ve süreci destekliyoruz dedi.
     Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği Başkanı avukat İsmail Hakkı Gülenç, Mehmetçik tabutla değil, elinde bavuluyla anne babasına, ailesine dönsün istiyoruz. Eğer bu şartlarla, onur kırıcı olmayan şartlarla bir barış olduğu takdirde ekonomik yönden, sosyal yönden elbette çok güzel olacaktır ifadelerini kullandı.
    
     -Barıştan yana olmamak akıl işi değil-
    
     Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ve Ordu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz de çözüm sürecini olumlu karşıladıklarını belirtti.
     İnsanların artık kan dökülmesini istemediği bir noktadayız diyen Akdeniz, şunları söyledi:
     Bu sürecin provokasyonlara alet edilmesini hiçbirimiz arzu etmiyoruz. Dolayısıyla gelinen bu noktada Türkiyeye mal olmuş sivil toplum örgütlerinin konuya daha sağduyulu yaklaşacaklarına inanıyoruz. Biz de aynı ölçüde yaklaşıyoruz. Bu çözüm sürecine de destek vermeye çalışıyoruz. Halklar arasındaki bu kopuşun ya da kopuş gibi gösterilen bu hadisenin aslında kopuş olmadığını görüyoruz. Halkların buna hazır olduğunu da gözlemliyoruz. Türkiye bu anlamda mutlaka kazançlı çıkacaktır. Hem insani olarak kazançlı çıkacaktır hem maddi olarak. Dolayısıyla bu süreci olumlu karşılıyoruz.
     Ulusal Fındık Konseyi ve Ordu Ticaret Borsası Başkanı Necdet Gürsoy ise, Eğer ülkeye barış ve huzur gelecekse, insanlar gözyaşları dökmeyecekse, kardeşçe bir arada yaşayacaksa bu süreç çok güzel bir şey dedi.
     Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin de Türkiyede huzur ve barıştan yana olduklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
     Son 20 yılda ülkenin ekonomik olarak yaklaşık 400 milyar dolar kaybı var. Barıştan yana olmamak akıl işi değil. Herkesin barıştan yana olması lazım ama kesinlikle üniter yapıdan ve milli değerlerden ödün vermemek kaydıyla. Herkes huzur istiyor. Doğu ve Güneydoğudaki halkta huzur istiyor. Biz huzur, barış ve birlikten yanayız. Biz Karadenizli vatandaşlarımızın gidip Van ve Diyarbakır gibi illerde iş yeri açmasını istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hep birlikte bir bütün olsun istiyoruz. Temennimiz bu sürecin olumlu bir şekilde tamamlanması.
    
     -Ölmek ve öldürmenin dışında başka bir proje varsa bu da yapılmalıdır-
    
     Memur-Sen Giresun İl Temsilcisi Kerim Süral, terörün Türkiyenin 30 yıldır kanayan yarası olduğunu ve bir şekilde bitirilmesinin gerektiğini vurguladı.
     Acıların kesinlikle dinmesini istediklerini dile getiren Süral, şunları kaydetti:
     Süreçte kesinlikle İmralıdaki terörist başının affedilmesi olmamalıdır. Teröristler bu ülkeden bir şekilde silahları bıraktırılarak çıkarılmalıdır. 30 yıldır terör sürecinde denenmeyen kalmadı. Ölmek ve öldürmenin dışında başka bir proje varsa bu da yapılmalıdır. Aileler çocuklarını yetiştiriyorlar, 20-25 yaşına getiriyorlar, askere gönderiyorlar ve terhisine iki gün kala, bir gün kala evlatları şehit oluyor. Bu, insanın yüreğini yakıyor, kimsenin evladı şehit olmasın, ölmesin.
     Amasya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hatay Karaman ise, Çözüm sürecini destekliyoruz ancak devletin itibarı zedelenmemeli diye konuştu.
     Ülkenin gündeminden terörün kalkmasını isteyen Karaman, Terörün bitmesini istiyoruz. Bunu tüm Türkiye istiyor. Akan kan durmalı. Türkiye bugüne kadar terör için harcadığı bütçeyi eğitim, sağlık ve ülkenin geleceğine yatırsaydı, Türkiye bugün her yönüyle uçardı dedi.
    
     Muhabir: Ekip
     Yayıncı: Orhan Topal

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER