Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti Başkanı Paker: "Barışa şart koymayın. Şu olmazsa ya da bu olmazsa barış olmaz demek olmaz. Önce barış olacak, sonra her şey konuşulacak"


VAN (A.A) - Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, 1995 yılında terör olayları nedeniyle boşaltılan Uzundere köyünden göç ederek Vanın Yalım Erez Mahallesine yerleştirilen vatandaşları ziyaret etti.
     Yalım Erez Mahallesine gelen Heyet Başkanı Can Paker ile üyeler Sibel Eraslan, Ayhan Ogan, Abdurrahman Kurt, Zübeyde Teker, Mahmut Arslan ve Mehmet Uçum, mahallenin kanaat önderlerinden Halis Dayan ve vatandaşlarca karşılandı.
     Heyettekiler, mahalledeki bir eve giderek burada vatandaşların taleplerini dinledi.
     Bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle 1995 yılında köylerinden göç etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Halis Dayan, barış sürecinin tamamlanmasıyla terk ettikleri köylerine geri dönmek istediklerini belirtti.
     Köyde arsalarının, koyunlarının olduğunu ve hepsini bırakarak Vana göç ettiklerini ifade eden Dayan, şöyle konuştu:
     "Köyde büyük sıkıntılar yaşadık. Korucuyken de iki arada, bir derede kalıyorduk. Aralarında korucu ve askerlerin olduğu 30dan fazla şehidimiz var. Buna rağmen barış istiyoruz. Koruculuğun bu sürece hiçbir katkısı olmadı. Barış sözü başladığından bu yana, hiçbir ölüm haberi olmadı. Bu bizi sevindiriyor."
    
     -"17 yıldır anne-babamın mezarında Fatiha okuyamıyorum"
    
     Barışın olması için gece gündüz dua ettiğini belirten Dayan, süreci gönülden desteklediğini dile getirdi.
     Dayan, "Köyümüzde maddi durumumuz iyiydi ama biz her şeyimizi bırakıp buralara geldik. 17 yıldır gidip annemin ve babamın mezarında bir Fatiha okuyamadım. Köydeki yakınlarımızın mezarlarını ziyaret edemedik. Bizi bu hale getirenleri Allah affetmesin" diye konuştu.
    
     -"Barışa koşul koymayalım"
    
     Heyet Başkanı Can Paker ise Kürt sorununun temelinde, insan hakları sorunu olduğunu dile getirerek, "Türkiyedeki tüm sorunlar çözülecek. Bunun için önce barışın sağlanması gerekiyor. Kürt sorunu, çok uzun soluklu bir süreç. Barışa şart koymayın. Şu olmazsa ya da bu olmazsa barış olmaz demek olmaz. Önce barış olacak, sonra her şey konuşulacak. Ama her şeyden önce barış" şeklinde konuştu.
     Vatandaşlar bir süre sohbet eden heyet üyeleri, çay içtikten sonra mahalleden ayrıldı.
    
     Muhabir: Cemal Aşan / Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER