Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Paker: "Barışın lafı edildiği anda Türkiyenin yatırım yapılabilir notu dünyada yükseldi"


VAN (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker, "Barışın lafı edildiği anda Türkiyenin yatırım yapılabilir notu dünyada yükseldi" dedi.
     Paker ile grup üyeleri Abdurrahman Kurt, Sibel Eraslan, Zübeyde Teker, Ayhan Ogan ve Mehmet Uçum, Van Ticaret ve Sanayi Odasında (VATSO) düzenlenen istişare toplantısında vatandaşların taleplerini dinledi.
     Toplantının açılışında konuşan Paker, "Akil insanlar" tabirinin doğru olup olmadığı konusunda kesin fikrinin bulunmadığını belirterek, kendilerini bir barış elçisi olarak gördüğünü söyledi.
     Bölgeye akıl vermek için gelmediklerini, heyette bulunan insanların tek amacının barış olduğunu vurgulayan Paker, devletin uzun yıllar askerler ve onların etrafındaki bürokratların yürüttüğü mekanizmayla yönetildiğini öne sürdü.
    
     -"5 yılda devletin yapısı değişti"-
    
     TBMMde, "Egemenlik, Kayıtsız Şartsız Milletindir" tabelasının asılı olduğunu ancak Türkiyede uzun yıllar bu egemenliğin gerçekleşmediğini dile getiren Paker şöyle konuştu:
     "Son 5 yıl içinde devletin yapısı değişti. Artık tahakküm eden ve kendi isteklerini dayatan bir devlet değil, halkın emrinde olan bir devlete doğru gidiyoruz. Bunun nedeni de sizlersiniz. Türkiye toplumu değişti, gelişti. Bundan dolayı askerlerin yönettiği devlet hüküm süremez duruma geldi. Artık vesayet sisteminden uzaklaşıyoruz. Barış sürecinin sonucu ancak Kürt sorunun çözülmesinin başlangıcı olabilir. Kürt sorunu, Türkiyede yaşayan bütün halkların sorunudur. Türkiyede insan haklarının içinde bulunduğu geri durumu düzeltmemiz lazım. Türkiye ekonomide 17, insan haklarında 157. ülke. Yapılacak iş esasta insan haklarında ileri gitmek. Bu da barış sürecinin arkasından başlayabilir."
    
     -Vatandaşların görüşleri-
    
     Toplantıya katılan vatandaşlardan Selami Taşdemir de heyet üyelerini akil insan değil, bir umut elçisi olarak gördüklerini aktardı.
     Dile getirilen talep ve önerilerin batıda yaşayanlara anlatılmasını isteyen Taşdemir, "Süreci sekteye uğratan partiler var. Onlara, bölgede büyük acılar çekenlerin beddualarının üzerlerinde olduğunu iletmenizi istiyoruz. Bölgede yaşanan sıkıntıların giderilmesinde sizlere büyük görevler düşüyor. Bu görevi layıkıyla yerine getirmenizi bekliyoruz" dedi.
     Ailesinde her ırktan kişinin bulunduğunu ve birbirlerinden ayrılmayı asla düşünmediklerini belirten Esra Saygı da Türkiye Cumhuriyeti Devletinin de aynı durumda olduğunu ve hiçbir zaman ayrılmanın söz konusu edilmediğini vurguladı.
     Dünyanın hiçbir yerinde insanların namus ve şerefleriyle rahatça yaşayacakları başka bir ülkenin olmadığına dikkati çeken Saygı, artık anaların ağlamayacağı, çocukların yetim kalmayacağını düşündükçe heyecanlandığını bildirdi.
     İlknur Eriş ise sürekli devletin özür dilemesiyle ilgili taleplerin geldiğini ifade ederek, "Ben de şehit anneleri adına onlardan özür bekliyorum" dedi.
     Türkiyede hep "Yaramaz çocuk" olarak görüldüklerini, "Asker ve polis öldüren insanlar" olarak tanıtıldıklarını ifade eden Behice Erdoğan ise "Hep ikinci sınıf insanlar olarak görüldük. Ama biz, buraya gelen her Türk çocuğuna kucak açtık. Askere, polise saygısızlık yapmadık. Bize kötü muamele yapılırsa elbette biz de elimize taşı alır karşımızdakini döveriz. Batıya gittiğimizde hemen önümüz kesiliyor ve ne amaçla geldiğimizi soruyorlar. Böyle bir şey olamaz" diye konuştu.
     Toplantıda taleplerini dile getiren herkesin görüşlerini not aldıklarını ve bunları hassasiyetle siyasi karar vericilere ileteceklerini belirten Grup Başkanı Can Paker, şunları söyledi:
     "Bölgenin en önemli meselelerinden biri işsizliktir. Bu, çok doğru. Batıda kişi başına düşen milli gelir 21 bin dolarken, bölgede 3 bin dolar. Türkiyenin işsizliği yüzde 8-9larda ise de bölgede çok fazla. Barış süreciyle bu sorun da çözülecektir. Barışın lafı edildiği anda Türkiyenin yatırım yapılabilir notu yükseldi dünyada. Süreç iki liderle olacak iş değil. Bu süreç Kürtlerle Türklerin ve diğer halkların hep beraber demokratikleşme için mücadele vermesiyle olur."
     Çözüm süreci kapsamında Van, Hakkari ve Yüksekovada sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, vatandaşlar, öğrenci ve kanaat önderleri ile bir araya gelen Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, 4 günlük temaslarını tamamladı.
    
     Muhabir: Cemal Aşan / Sıtkı Yıldız
     Yayıncı: Murat Taydaş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER