Çukurovanın sertifikalı ustaları göreve hazır

Çukurovanın sertifikalı ustaları göreve hazır -Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürürlüğe koyduğu yönetmelik gereğince kurslara katılarak sertifika alan, Çukurovanın ilk sertifikalı ustaları inşaatlarda görev almayı bekli


MERSİN (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürürlüğe koyduğu yönetmelik gereğince kurslara katılarak sertifika alan, Çukurovanın ilk sertifikalı ustaları inşaatlarda görev almayı bekliyor.
     Yönetmelik gereğince, yapı ruhsatına tabi her türlü yapım işini üstlenen yapı müteahhitleri, 2012 yılından itibaren sertifikasız usta çalıştıramama zorunluluğunun, yetki belgeli, sertifikalı usta çalıştırma zorunluluğunun sektöre itibar kazandıracağını düşünüyor.
     Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneğinde (MESİAD) düzenlenen sertifika törenindeki konuşmasında, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yönetmelik çerçevesinde inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılmasının zorunlu kılındığını hatırlattı.
     Kaliteli ve sağlam binaların inşası için sertifikalı ustaların gerekliliğini anlatan Ekinci, şöyle konuştu:
     Mesleki yeterlilik eğitimi ve belgelendirmesini ilk olarak Mersinde başlatarak, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasıyla protokol imzaladık. Ardından Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Atatürk Endüstri Meslek Lisesi ile iş birliği yaparak, 15 meslek dalında toplam 40 saat süren eğitim çalışması başlattık. Sınavlar yaptık. Şimdi bu çalışmanın meyvesini almaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Eğitim ve sınav sürecini tamamlayıp, Yeterlilik Belgesi sertifikasını almaya hak kazanan 67 kalifiye inşaat ustasına belgelerini verdik. Mersinde belgesiz işçi kalmayıncaya dek, diğer kurumlarla da işbirliği yaparak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
    
     -Müteahhitler daha fazla istihdam sağlayacak-
    
     Türk müteahhitlik sektörünün 2013 yılına rekorla başladığını vurgulayan Ekinci, şöyle konuştu:
     Yurt dışı iş hacmi bakımından Çinden sonra 2. sırada bulunan ülkemizde müteahhitlik sektörü dünyanın en büyük müteahhitlik firmalarının yer aldığı 225 firma sıralamasında 33 firmayla ikinci sırada yer almıştır. Sektörümüzün bundan 13 yıl önce 750 milyon dolar olan iş hacmini bugün 26 milyar dolara çıkarması gerçekten büyük başarıdır. Müteahhitlerin daha fazla istihdam sağlayarak, inşaat sanayi ihracatımızı artırarak Türkiye ekonomisine büyük katkılar sunmaya devam edeceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Bu başarılar, kaliteyi ön planda tutan, modern ve sağlam binaları dünyanın dört bir yanında yükselten bir anlayışın ürünüdür.
     Ekinci, yükselen binaların altında hiç kimsenin kalmaması için mesleğinde ustalaşmış, kalifiye insanlarla güçlerine güç katmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
     Konuşmanın ardından eğitimlere katılan 67 kişiye sertifikaları verildi.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Çukurovanın sertifikalı ustaları göreve hazır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER