Cüzzam Haftası

Cüzzam Haftası -Halk Sağlığı Müdürü Kutlu: -Cüzzam tedavi edilebilir bir hastalıktır ve erken evrelerdeki tedavi sakat kalmayı önleyebilir


KASTAMONU (A.A) - Kastamonu Halk Sağlığı Müdürü Yüksel Kutlu, cüzzamın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, erken evrelerdeki tedavinin sakat kalmayı önleyebildiğini bildirdi.
     Kutlu, yaptığı açıklamada, her yıl Ocak ayının son pazar gününün Dünya Cüzzam Günü olarak kutlandığını hatırlatarak, cüzzamın Mycobacterium leprae basilinin yol açtığı kronik bir hastalık olduğunu ifade etti.
     Bu basilinin çok yavaş çoğaldığını vurgulayan Kutlu, hastalığın tedavi edilmemiş enfekte hasta ile çok yakın ve sık temas edenlere, ağız ve burun yolu ile damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaştığını belirtti,
     Kutlu, cüzzam hastalığında, etken vücuda alındıktan 2-7 yıl sonra ilk klinik belirtiler ortaya çıktığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Cüzzam hastaları en çok 1 yıl içinde tamamen tedavi ediliyor. Toplumdaki insanların cüzzam ve cüzzamlıya karşı oluşan yanlış inançlarından ve bilgisizliğinden kaynaklanan korkuların giderilmesiyle, cüzzam hastalığı erken teşhis konularak önlenebilir. Cüzzam tedavi edilebilir bir hastalıktır ve erken evrelerdeki tedavi sakat kalmayı önleyebilir.
    
     Muhabir: Esra Karamuk
     Yayıncı: Sinan Özmüş

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER