Dargeçitte kayıp kişiler için başlatılan kazı

Dargeçitte kayıp kişiler için başlatılan kazı -Daregeçit ilçesine bağlı Bağözü köyünde yapılan kazılarda bulunan kemiklerden birinin Mehmet Emin Aslana ait olduğu bildirildi. -78 yaşındaki İbrahim Aslan, 18 yıl sonra çocuğunun


MARDİN (A.A) - Dargeçit ilçesinde, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla yapılan kazılarda ortaya çıkan kemiklerden birinin Mehmet Emin Aslana ait olduğu bildirildi.
     İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, konuyla ilgili dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl Dargeçit ilçesine bağlı Bağözü köyünde kazı çalışması yapıldığını hatırlatarak, bulunan ve Adli Tıp Kurumuna gönderilen kemiklerle ilgili raporun geldiğini söyledi.
     Adli Tıp Kurumu raporuna göre, kemik parçalarından birinin Mehmet Emin Aslana ait olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Kuzu, aradan 18 yıl geçtikten sonra kaybettirilen bir insana ait izlere ulaşmanın sevincini yaşadıklarını belirtti.
     Kuzu, şunları söyledi:
     Dargeçit Bağözü köyünde yapılan kazı çalışması neticesinde bulunan kemiklerin adli tıp tarafından incelenmesi sonucu ilk gelen rapor itibariyle köyün ortasındaki kuyuda bulunan kafatası ve kemiklerin iki ayrı insana ait olduğu ve bunlardan bir tanesinin kayıp Mehmet Emin Aslan olduğu adli tıp rapor ile ortaya çıkmıştır. Gelecek ek rapor ile diğer kemiklerin kime ait olduğu netleşecektir. Ek rapor geldiği vakit katledilen 6 kişiden 3ünün kimliğine ulaşmış olacağız. Diğer kimlikte tespit edildikten sonra kemikler ailelere teslim edilip defnedilecek. Mehmet Emin Aslan İdilde gömülecek.
     Olayı gerçekleştiren kişilerin dönemin görevli subayları ve şuan da seçilmiş CHPli belediye başkanları olduğunu ileri süren Kuzu, şöyle dedi:
     Gerçeğin bir gün, bir kuyunun dibinde sizi bulacağına eminiz ki hiç düşünmemiştiniz. Sizler şuan seçim ile iş başında olup görevdesiniz. Sizi seçen Bodrum Gümüşlük beldesi ve Sivas Çepni beldesinde ki yurttaşlara sesleniyoruz. Farkında mısınız sizleri kimin yönettiğinden. Türkiye kamuoyuna sesleniyoruz. Aradan 18 yıl geçtikten sonra çocuğun yanmış halde bulunan kafatasını bir kuyunun dibinde bulan yaşlı bir babanın sevincini anlayabilir misiniz- Yaşanılan toplumsal acılar karşında aynı hüznü paylaşmak değil midir barış. Benzer acılar yaşanmasın diye tam da bu yüzden başlayan bu barış sürecine destek vermek gerekmiyor mu- Berfo annenin gözleri açık gitti ama en azından İbrahim amcanın başında dua okuyacağı bir mezarı olacak. 1993-1996 yılları arasında işlenen cinayetler, zorla kaybettirilme vakalarının muhakkak şekilde gerçeği ortaya çıkaracak şekilde irdelenmesi gerekmektedir. Bu soruşturmanın zaman aşımına uğramadan, failleri hakkında bir an önce soruşturma makamları tarafından güvenlik tedbirine başvurulması gerekmektedir.
    
     -Allah dualarımı kabul etti-
    
     18 yıl sonra kayıp olan çocuğunun kemiklerine ulaşan 78 yaşındaki İbrahim Aslan da olayı gerçekleştirenler hakkında hukuki sürecin başlatılmasını isteyerek, 18 yıldan sonra çocuğumun kemiklerine kavuşmak benim için sevindiricidir. Allah dualarımı kabul etti. Soruşturmayı yürüten makamlardan umudum o ki bu olayı gerçekleştirenler hakkında hukuki yaptırımların bir an önce başlatılmasıdır diye konuştu.
     İHD MYK Üyesi Kamuran Tarhan ise İnsan Hakları Derneği Mardin Şubesinin hazırladığı raporu okudu. Tarhan, Bağözü köyünde şüpheli olarak tespit edilen bütün yerlerde insan kemikleri bulunması nedeniyle toplu mezar alanı olduğu, köyün tamamının şüpheli alan olarak kabul edilerek, delillerin karartılmaması için adli makamlar tarafında koruma altına alınması ve uzman kişilerden oluşacak bir araştırma komisyonun daha geniş bir araştırma yürütmesi gerektiğini ifade etti.
     Kişilerin hiçbir hukuki, dini ve örfi kural dikkate alınmaksızın gömüldükleri veya kuyuya atıldıklarını ileri süren Tarhan, gömülen veya kuyuya atılmış kişilerin normal bir ölüm sonucu yaşamlarını kaybetmediklerini kaydetti.
    
     -Olay-
    
     Dargeçit ilçesinde, 29 Ekim 1995te iki öğretmenin teröristlerce öldürülmesinin ardından jandarma tarafından 2-6 Kasım 1995 tarihlerinde gözaltına alındıkları öne sürülen Abdullah Olcay (20), Mehmet Emin Aslan (19), Nedim Akyön (16), Abdurrrahman Coşkun (21), Davut Altınkaynak (13) ve Seyhan Dden(14) bir daha haber alınamamıştı.
     Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı, bu kayıp 6 kişi ile ilgili Bağözü köyünde kazı yapılmasına karar vermişti. Yapılan kazılarda, bazı kemikler bulunmuş ve bunlar Adli Tıp Kurumuna gönderilmişti.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar / İbrahim Yakut
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Dargeçitte kayıp kişiler için başlatılan kazı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER