Defineci korkusu kamulaştırmayla sona eriyor

Defineci korkusu kamulaştırmayla sona eriyor -Çaycumaya bağlı Kadıoğlu köyünde, yaklaşık 5 yıl önce sebze ekeceği serasını güçlendirmek için kazı yaptığı sırada mozaik parçası bulan emekli madencinin bahçesinin kamulaştırılması


ZONGULDAK (A.A) - Erdinç Aksoy/Hüseyin Tıraş - Çaycumaya bağlı Kadıoğlu köyünde, yaklaşık 5 yıl önce sebze ekeceği serasını güçlendirmek için kazı yaptığı sırada mozaik parçası bulan emekli madencinin bahçesinin kamulaştırılmasına yönelik çalışmalara başlandı.
     Kadıoğlu köyünde yaşayan Nizamettin Oral (68), evinin bahçesindeki serasını güçlendirmek için 2008de yaptığı kazı sırasında üzüm salkımlarının arasında oturan kadın ile elinde hançerle onu öldürmek isteyen bir erkek figürünün yer aldığı tarihi mozaik bulunca, Ereğli İlçe Müze Müdürlüğünce resmi kazı başlatıldı.
     Gün ışığına çıkarılan MS 3-4. yüzyıla ait villanın tabanında Gaziantepteki Zeugma mozaikleri kadar güzel olarak nitelendirilen mozaiklere rastlanılan bahçede, kazı çalışmalarının sona ermesiyle eserlerin emanet edildiği Nizamettin Oral ve eşi Hayriye Oral için geceler adeta kabus oldu.
     Define avcıların altın umuduyla bahçesinde kazı yapabileceği tedirginliğiyle geceleri rahat uykuyu unutan Oral, bahçesinde kamulaştırma çalışmalarının başlamasıyla rahat bir nefes aldı.
    
     -Turizme kazandırılacak-
    
     Koruma Uygulama ve Denetim Bürosunca haritası ve koruma imar planı hazırlatılmasına yönelik çalışma başlatılan arazide, söz konusu işlemlerin ardından kamulaştırılma tamamlanacak.
     Kamulaştırma çalışmalarının sona ermesiyle villadaki bereket sembolü maskın boynuzları arasında domuz figürleri, yan bordürlerde aslan ve leoparın kavgası, aslanın geyiği avlaması ve su perisi gibi sahnelerin yer aldığı mozaiklerin yerinde restorasyonu gerçekleştirilerek, turizme kazandırılacak.
    
     -Çok sevinçliyiz-
    
     Nizamettin Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı yapılan yaklaşık 2 dönümlük alanın kamulaştırılması için yetkililerin arazisinde ve evinde incelemelerde bulunduğunu söyledi.
     Yetkililerin 3 ay içinde evi boşaltmak için hazırlıklı olmaları gerektiği yönünde uyarılarda bulunduğunu ifade eden Oral, şunları kaydetti:
     Mozaiklerin bulunmasının ardından 5 yıldır kazı yapılan alanı hiçbir şekilde kullanamıyorum. Yediemin olarak buradaki eserler bana ve eşime emanet edildi. Daha önce ektiğim arazimi kullanamadım. Maddi ve manevi olarak çok yıprandım. Ama şimdi çok seviniyoruz. Devletimizi bizi düşüneceğine ve arazimin değerini ödeyeceğine inanıyorum. Bir an evvel buranın turizme açılması lazım. Buranın uzun zamandır yükünü çekiyorum. 5 yıldır uykuyu unuttuk. Mozaiklere defineciler zarar verir korkusuyla evden ayrılamıyordum. Kamulaştırmayla artık rahat edeceğim.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Defineci korkusu kamulaştırmayla sona eriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER