Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı -CHP Çanakkale Milletvekili Sarıbaş: -Kabotaj Kanunu, ulusal kurtuluş ve bağımsızlık savaşımızın denizdeki zaferidir


ÇANAKKALE (A.A) - CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Kabotaj Kanununun ulusal kurtuluş ve bağımsızlık savaşının denizdeki zaferi olduğunu bildirdi.
     Sarıbaş, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, Osmanlı döneminde, yük ve yolcu taşıma hakkının yabancılara tanınan kapitülasyon hakları çerçevesinde, yabancı bandıralı gemilere verilerek ayrıcalık tanındığını anımsattı.
     Yabancılara tanınan kabotaj ayrıcalığıyla Türklerin denizlerinde ticaret yapamadığına işaret eden Sarıbaş, şunları kaydetti:
     Türkiye Cumhuriyeti devletinin tapu senedi Lozan Anlaşması ile denizlerimizde gemi işletme (kabotaj) hakkı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bırakılıyor. 20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen hak, 1 Temmuz 1926 tarihinde çıkarılan Kabotaj Kanunu ile yürürlüğe giriyordu. Kabotaj Kanununa göre akarsularımızda, göllerimizde, Marmara Denizi ve boğazlarımızda, bütün kara sularımızda ve bunların içinde yer alan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçların bulundurulması, bunlarla yük ve yolcu taşıma hakkı Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına verilerek, Türkiyenin denizlerinde tam bağımsızlığı sağlanmış oluyordu. 1 Temmuz 1926 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu, ulusal kurtuluş ve bağımsızlık savaşımızın denizdeki zaferidir.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer / Vedat Yücebaş
     Yayıncı: Neşat Ergül
<< Önceki Haber Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER