Derleme

Derleme -Gün içinde geçilen Suriyedeki olaylar başlıklı haberimizi derleyerek yeniden yayımlıyoruz. Saygılarımızla. -Suriyedeki olaylar -Haseki kentine bağlı Rasulayn ilçesine yönelik hava saldırılarının ardında


ŞANLIURFA (A.A) - Suriyenin Haseki kentine bağlı Rasulayn ilçesine yönelik hava saldırılarının ardından Ceylanpınara getirilen 68 yaralıdan 10u hayatını kaybetti.
     Sabah saatlerinde Suriye ordu birliklerine ait helikopter, Ceylanpınara birkaç metre mesafedeki sınır hattında keşif uçuşu yaptı. Ardından hava kuvvetlerine ait unsurlar, söz konusu bölgedeki yerleşim birimlerini bombaladı.
     Bombardımanın ardından yaralanan çok sayıda Suriyeli, yakınları tarafından Ceylanpınara getirildi. Burada ilk müdahale yapılan bazı yaralılar, Şanlıurfaya sevk edildi.
     Olaylardan kaçan arasında kadın ve çocukların bulunduğu çok sayıda kişi de sınırı geçerek, Ceylanpınara geldi. Bu kişiler işlemlerinin ardından Telhamut ve Süleyman Şah çadır kentlerine gönderildi.
     Bu arada bombardıman esnasında seken şarapnel parçaları nedeniyle ilçedeki bazı ev ve iş yerleri zarar gördü.
     Büyük ölçüde muhaliflerin kontrolündeki Rasulayna yönelik sabah gerçekleştirilen bombardımanın ardından öğleden sonra ordu birliklerine ait helikopterler keşif uçuşunu sürdürdü.
     Bir süre sonra savaş uçakları, Rasulaynın iç bölgelerindeki yerleşim yerlerini bir kez daha bombaladı. Gün içerisinde meydana gelen bombardımanların ardından 68 yaralı Ceylanpınara getirildi. Tedavi altına alınan yaralılardan 1i çocuk 10 kişi öldü. Diğerlerinin ise tedavileri sürüyor. Bu arada şarapnel parçalarının isabet ettiği Ceylanpınarda da 2 kişi hafif yaralandı.
    
     -Sınırda önlem artırıldı
    
     Sınırın karşı tarafındaki çatışmalar nedeniyle 14 Kasım Çarşamba gününe kadar eğitime ara verilen ilçede, güvenlik güçleri de sınır hattında güvenliği artırdı. Türk savaş uçakları da bölgede keşif uçuşu yaptı.
     Belediye hoparlörleri ve polis araçlarından, sık sık anons yapılarak vatandaşlar sınıra yaklaşmamaları yönünde uyarıldı. Bu arada bölgede yoğunlaşan çatışmalar ve hava saldırısı nedeniyle Ceylanpınarda kimi vatandaşlar evlerini terk edip, geçici olarak şehir dışındaki yakınlarının yanına yerleşti.
     Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Ceylanpınardaki olaylar üzerine Türkiyenin Suriyeye bir kez daha nota verdiğini bildirdi.
     Bakan Davutoğlu, İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi SantAgata ile düzenlediği ortak basın toplantısında bugün Ceylanpınarda yaşanan gelişmeler için, Suriye rejimine açık nota verdik. BM Güvenlik Konseyi ve NATOya durumu rapor ettik. Uluslararası kamuoyunun buna sessiz kalması vicdanları zedeliyor. Bu yaşananların birinci sorumlusu Esed rejimi. İkinci sorumluluk ise BM Güvenlik Konseyi ataleti. Bu atalet devam ettiği sürece Suriye rejimi provokasyonlarına kılıf bulmaya devam edecektir ifadesini kullandı.
     Suriye jetlerinin meskun mahallerde sivil asker ayrımı yapmadan yaptığı bombalamaların kabul edilemez olduğunu belirten Davutoğlu, Suriye jetlerinin Türkiye sınırını ihlal etmediğini de dile getirerek, Hava sahamız ihlal edilmedi, edilseydi cevabını verirdik dedi.
     Suriye muhalefetinin dünden itibaren ortak bir ittifaka vardığını da ifade eden Davutoğlu, bundan sonra uluslararası toplumun üzerine düşeni yapması çağrısında bulundu.
    
     Muhabir: Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İbrahim Uyar

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER