Dev Sağlık

Dev Sağlık-İşten asgari ücret tepkisi


ANKARA (A.A) - Dev Sağlık-İş Merkez Yöneticisi Mustafa Hotlar, insanca yaşanacak bir asgari ücret istediklerini belirterek, Asgari ücret emekçilerin söz ve karar sahibi olabildiği bir süreçle belirlenmeli dedi.
     Dev Sağlık-İş üyeleri, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 2013 yılı asgari ücretini belirlemek üzere toplandığı TİSK binası önünde basın açıklaması düzenledi.
     Sendika Merkez Yöneticisi Mustafa Hotlar, asgari ücretin sadece asgari ücretle çalışanlar için değil, ülkede emeğiyle geçinen herkes açısından son derece yaşamsal bir öneme sahip olduğunu belirtti.
     Türkiyede ücretli çalışan 16 milyon emekçinin yüzde 47sinin asgari ücretle geçindiğini ifade eden Hotlar, Bunun dışında kalan emekçilerin ücretlerinin belirlenmesinde de asgari ücret temel bir ölçüt oluyor. Bu nedenle asgari ücretin belirlenme süreci devletin toplumla yaptığı en büyük sözleşmedir dedi.
     Kapalı kapılar arkasında yapılan toplantıda işçilerin iradesinin olmadığını ileri süren Hotlar, böyle olduğu için yıllardır işveren ve hükümet tarafından belirlenen asgari ücretin, devletin kendi kurumlarının belirlediği açlık sınırının bile çok altında olduğunu söyledi.
     İnsanca yaşanacak bir asgari ücret için taleplerinin olduğunu belirten Hotlar, şunları kaydetti:
     Asgari ücret, emekçilerin söz ve karar sahibi olabildiği bir süreçle belirlenmeli. Taşeron çalıştırma yasaklanmalı ve tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli. Asgari ücretli çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmalıdır. Saat 06.00-09.00 ile 18.00-21.00 arasında ulaşım ücretsiz olmalıdır. Eğitimde hiçbir ad altında para alınmamalı, sağlık tümüyle parasız olmalı. Asgari ücret net olarak belirlenmeli, asgari ücret üzerinden alınan vergiler kaldırılmalı.
     Açıklamanın ardından sendika Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve üyeler toplantıya katılıp taleplerini iletmek istedi, ancak buna izin verilmedi.
    
     Muhabir: Merve Yıldızalp
     Yayıncı: Selçuk Aval

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER