Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru:

Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru: Türkiyenin Haşimiyi yakalayıp da teslim etmesi, tutuklaması gibi bir mecburiyeti yok. Yayınlanan sadece bir bültendir. Yakalama emri değildir -Bizim Fransa ile son yıllarda yaşadığımız bazı


KONYA (A.A) - Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında Uluslararası Polis Teşkilatının (Interpol) kırmızı bülten çıkartmasıyla ilgili, Türkiyenin Haşimiyi yakalayıp da teslim etmesi, tutuklaması gibi bir mecburiyeti yok. Yayınlanan sadece bir bültendir. Yakalama emri değildir dedi.
     Koru, Konya Sanayi Odasında düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 2 ay önce başladığı görevinde ilk kez Ankara dışında bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirtti.
     Dışişleri Bakanlığı olarak Bakan Ahmet Davutoğluun talimatıyla başlattıkları kamu diplomasisi çalışmaları çerçevesinde bir dizi programları olduğunu ifade eden Koru, Türkiyemizin değişik illerini dolaşıyoruz. O illerde dış politikayla ilgili son gelişmeleri anlatıyoruz. Aynı zamanda özellikle üniversitelerdeki gençler için Dışişleri Bakanlığına nasıl girileceğiyle ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapıyoruz diye konuştu.
     Bu kapsamda da Konyada ziyaretlerde bulunduğunu ve Selçuk Üniversitesinde öğrencilerle bir araya geldiğini anlatan Koru, gençlerin ilgisinden oldukça memnun kaldığını belirtti.
     Bir gazetecinin Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında Interpolün kırmızı bülten çıkartmasına ilişkin bir sorusu üzerine, kavramlara iyi dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
     Interpolün bir yakalama emri olur bir de kırmızı bülteni olur diyen Koru, şunları kaydetti:
     Bülten çıkarıldığı zaman bir kişiyle ilgili arama çalışması yapıldığı belirtilir. Ama bununla ilgili kesin kararın olmadığı özellikle belirtilir. Dolayısıyla böyle bir talimat; kırmızı bültenle aranıyor, hemen teslim edilmesi gibi bir konu söz konusu değil. İlgili makamlarımız şu an bunu inceliyor. Zaten biliyorsunuz Haşimi, çok kısa bir süre önce Türkiyeye geldi. Burada çeşitli görüşmeler içerisindeydi. Bu görüşmeler birkaç gün daha devam edecek. Ondan sonra gitmek istediği ülke zaten kendi ülkesi Irak. Dolayısıyla onunla ilgili herhangi bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Hukuki olarak da böyle bir mecburiyet yok. Türkiyenin Haşimiyi yakalayıp da teslim etmesi, tutuklaması gibi bir mecburiyeti yok. Yayınlanan sadece bir bültendir. Yakalama emri değildir. Bunu açık bir şekilde ortaya koymamız lazım.
    
     -Fransadaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri-
    
     Koru, bir gazetecinin Fransadaki seçimlerin ardından Türkiye-Fransa ilişkilerinin geleceğinin nasıl olacağı yönündeki sorusu üzerine, seçimin Fransa için hayırlı olmasını diledi.
     ABnin uzun süredir bu seçimi beklediğinini ifade eden Koru, şunları kaydetti:
     Bunun sonuçlanmış olması AB için de rahatlatıcı bir unsurdur. Bizim Fransa ile son yıllarda yaşadığımız bazı gerginlikler, sıkıntılar oldu. Bu seçimden sonra yeni cumhurbaşkanıyla bu sıkıntıların ortadan kalkacağını ümit ediyoruz ama şimdiden geleceğe yönelik herhangi bir şey söylemek tabiatıyla çok zor, bekleyip göreceğiz. Biz ilişkileri geliştirmeyi arzu ediyoruz. Fransa, bizim uzun yıllardır işbirliği içinde bulunduğumuz önemli bir ülke. Öyle zannediyorum ki; bu yeni seçimden sonra yeni cumhurbaşkanıyla ilişkilerde yeni bir sayfa açılacaktır. Bu sayfa da ilişkilere olumlu yönde etki edecektir.
     Koru, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın İtalyan bir gazeteye verdiği demeç, Türkiyenin Suriyeye askeri müdahalede bulunabileceği yönünde yorumlandı. Bunun gerçekliği var mı- sorusu üzerine, Başbakan Erdoğanın sözlerinden böyle bir yorum çıkarılmasını çok ilginç karşılıyorum. Buna da katılmıyorum kesinlikle. Başbakanımız açık şekilde ne demek istediğini ortaya koydu. Bundan, müdahaleyle ilgili bir anlam çıkarılması çok zor diye konuştu.
     (RIF-KYR-İU)
<< Önceki Haber Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER