Diyarbakırdaki KCK davası

Diyarbakırdaki KCK davası -Terör örgütü PKKnın şehir yapılanması KCKya ilişkin davaya devam edildi


DİYARBAKIR (A.A) - Terör örgütü PKKnın şehir yapılanması KCKya ilişkin davaya devam edildi.
     Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu 108 sanıktan 95i hazır bulundu. Aralarında Yüksek Seçim Kurulu tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Diclenin de yer aldığı 13 sanık ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
     Duruşmada, sanıklardan Kasım Kurt ve Abdullah Akengin ile ilgili delil ikamesi okundu. Kürtçe savunma yapmak isteyen sanıkların talebi, mahkemece reddedildi.
     Mahkeme Başkanı Bekir Soytürk, söz konusu iki sanıkla ilgili dosyada yer alan atılı suçlamaları okuyarak, sanıklara savunma yapmaları için söz verdi.
     Yapılan savunmalarının ardından değerlendirmelerde bulunan Savcı İbrahim Baytekin de Duruşmanın başında bazı sanık avukatları, müdafilerin bekletici mesele konusunda mahkemenin hukuka aykırı karar verdiğini söylüyorlar. Ancak CMKda bu tür durumların bekletici mesele konusu olduğu çok açık görülüyor. Mahkeme sanıkların etnik kimliğine bakmaz. Yargılamalarda her şahsın etnik kimliğine göre yargılamasının iddia edilmesi etik değildir dedi.
     Sanık avukatlarından Mustafa Özer ise etnik yapılanmalarla Şeyh Sait ile Seyit Rızanın idam edildiğini savunarak, etnik yapılanmanın KCK duruşmalarında da yer aldığını iddia etti.
     Mahkeme Başkanı Soytürk, bunun üzerine Biz burada insanları idam etmiyoruz. Savunma kapsamında kalın. Amacınız bizi kızdırmak ise bunları söylemeye devam edin. Ancak bu konuları anlatmaya devam edip bizi kızdırmanız müvekkillerinize ne kadar faydası olacak dedi.
     Bu arada bazı sanıklar da ayağa kalkarak mahkeme başkanına kendilerini kızdırmak gibi bir amaçlarının olmadığını ifade ederek, Sizin de böyle bir dil kullanma hakkınız yok. 3 yıldır buradayız sizler de bizi kızdırmayın dediler.
     Sanık avukatlarından Meral Danış Beştaş da mahkemenin kızma yetkisinin olmadığı savundu. Beştaş, Ne siz bizim üstümüzsünüz ne de biz sizin altınız. Bu sanıklar 4 yıldır tek bir kelime savunma yapmadan sabırla beklediler. Ancak sanıkların da sabrı taştı. Bu salonda ilk kez böyle bir tartışmaya tanık oluyorum. Bizi kızdırıyorsunuz, kızdırmaya devam ederseniz, müvekkillerinize ne kadar faydası olacak dediniz. Bu konuşma biçimini açıkça bir tehdit olarak algıladık diye konuştu.
     Sanık avukatlarının, tahliyeye ilişkin taleplerinin ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
    
     -İstenen cezalar-
    
     Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bağımsız milletvekili seçilen Selma Irmak ve Kemal Aktaş ile Yüksek seçim Kurulu tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Diclenin de arasında bulunduğu 96sı tutuklu 152 sanık hakkında, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma, terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma ve terör örgütüne yardım ve yataklık etme suçlamasıyla 15 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları isteniyor.
     Hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü PKKnın sözde Avrupa sorumlusu Sabri Okun ilk şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, kapatılan Demokratik Toplum Partisinin (DTP) 28 yöneticisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile 12 belediye başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclisi üyesi de zanlılar arasında yer alıyor.
    
     Muhabir: Aziz Aslan / Meral Özdemir
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Diyarbakırdaki KCK davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER