Diyarbakır'ın 'nikotin sokağı' kaldırıldı


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ofis semtinde bulunan ve nargile kafeler sebebiyle halk arasında 'nikotin sokağı' olarak adlandırılan Sanat Sokağı'nı yeniden düzenleyerek trafiğe açıyor. Sokaktaki kafeler belediye tarafından kapatıldı.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, sokaktaki yapıların kaldırılması sırasında esnafın gösterdiği çabayı kutladığını söyledi. Kışanak, "Belediyemize gerek kalmadan, esnafımız kamusal alana inşa edilmiş, kentimize yakışmayan bu yapıları kendileri söküyorlar. Şehrimizi sahiplendikleri için her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum." dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz aylarda merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Sanat Sokağı'nda kafelerin kaldırılmasına yönelik bir çalışma başlattı. Ofis semtinde trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla kendilerine tebligat gönderilerek süre verilen esnaf, kararı dikkate aldı. Gece saatlerinden itibaren iş yerlerini boşaltan esnaflar, sokaktaki kafeleri yıktı.

Konu ile ilgili Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Yenişehir Belediyesi ve Kafeler Sokağı esnafı arasında bir süredir toplantılar yapıldığı belirtildi. Yapılan görüşmelerin ardından kent halkının en büyük şikayet konularından birini oluşturan sokaktaki rahatsız edici yapıların kaldırılması kararı alındığı ifade edilen açıklamada, esnafın, sokağın üzerinde kurulu bulunan yapıları zabıta desteği olmadan kendi çabası ile kaldırmaya başladığı bildirildi.

'ESNAFIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ'

Sanat Sokağı'nda esnaflarla sohbet eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, esnafa alınan ortak karara gösterdikleri saygı ve özenden dolayı teşekkür etti. Kışanak beraberindeki Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Ülkü Baytaş, Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Birsen Kaya Akat, DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, DBP Yenişehir İlçe Örgütü, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, Genel Sekreter Yardımcısı Rojda Balkaş Akyüz, daire başkanları, STK'larla gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yapıları esnafın katkısıyla kaldırdıklarını söyleyen Gültan Kışanak, sorunları esnafla, partiyle be vatandaşlarla ele ele vererek çözdüklerini anlattı. Kışanak, "Bugün şehrimiz adına, Amed adına güzel bir gün yaşıyoruz. Bugün herkesin sorundur dediği, kangrendir, çözülemez dediği bir sorunu esnafımızla, partimizle, halkımızla birlikte el ele vererek çözüyoruz. Ben özellikle bugün buradaki esnafımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Kafeler Sokağı esnafıyla yaklaşık bir aydır görüşmeler yaptıklarını ve her biri ile ayrı ayrı görüştüklerini dile getiren Kışanak, yapılan ortak toplantıda esnafın katkılarıyla yapıların kaldırılması yönünde karar aldıklarını söyledi. Esnafın alkışı hak ettiğini belirten Kışanak, "Sizlerin de gördüğü gibi bizlere gerek kalmadan, belediyemize gerek kalmadan, esnafımız kamusal alana inşa edilmiş kentimize yakışmayan bu yapıları kendileri söküyorlar. Ben burada kamuoyu nezdinde, basın mensubu arkadaşlarımın önünde her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Şehrimizi sahiplendikleri için, sokağımızı sahiplendikleri için kentimize Amed'e yakışmayan görüntüleri kaldırma konusunda kendi çabalarını ortaya koydukları için ayrı ayrı her birine teşekkür ediyorum. Bu yaklaşımın devam etmesi gerekir." şeklinde konuştu.

'SANAT SOKAĞI İÇİN PROJE YAPACAĞIZ'

Kışanak, Büyükşehir Belediyesi olarak sokağı kente ve halka yakışır bir şekilde düzenlemek için Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Belediyesi ve TMMOB bileşenlerinin bir araya gelerek modern bir proje çalışması yapacaklarını söyledi. Bu kararı esnafla paylaştıklarını ifade eden Kışanak, kamusal alanları koruyacaklarını söyledi.

Kışanak şöyle konuştu: "En kısa zamanda burayı yeni çehresine kavuşturacağız. Kentimize halkımıza, esnafımıza armağan edeceğiz. Bu sokak onlarındır. Bu sokak şehrimizde yaşayan bütün yurttaşlarımızındır. Kadınlarındır, engellilerindir, çocuklarındır. Bu sokak, bu şehirde yaşayan, burada çalışan, bu sokakta yaşayan bütün esnafımızındır. Bu sokaklarda yaşayan halkımızındır. Hepimizin rahat edebileceği, hepimizin çalışmalarını yürütebileceği daha güzel, daha modern bir sokak yaratabiliriz. Bunun ilk adımını burada attık. Bundan sonra aynı yaklaşımla, aynı anlayışla sürdüreceğiz."

Kışanak verdikleri destekten ötürü DBP'ye, meclis üyelerine ve esnafa kent adına teşekkür ettiğini sözlerine ekledi. Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır İl Örgütü (DBP) Eş Başkanı Ali Şimşek ise kentin önemli bir probleminin bir tarafı olan esnafla çözmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. DBP olarak belediyelerin kentin ortak yaşam alanlarının çoğaltılması yönündeki kararlarının arkasında olduklarını ifade eden Şimşek, "Biz parti olarak belediyelerimizi kentin ortak yaşam alanlarının çoğaltılmasına dair politika ve çalışmalarını sonuna kadar destekliyoruz. Bu çabanın arkasındayız. Birlikte bu çabayı, bu çalışmayı yürüteceğiz." dedi. Şimşek, Kafeler Sokağı esnafına sorunu çözme konusunda gösterdiği irade ve çaba için teşekkür etti. CİHAN
<< Önceki Haber Diyarbakır'ın 'nikotin sokağı' kaldırıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER