DOGÜNSİFED yönetim kurulu Diyarbakırda toplandı

DOGÜNSİFED yönetim kurulu Diyarbakırda toplandı -TÜRKONFED Başkanı Onatça: 3 farklı Türkiye var, bunları eşit seviyeye getirebilmek, farkları azaltabilmek için çalışmalara başladık -DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Kadooğlu:


DİYARBAKIR (A.A) - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, 3 farklı Türkiye var, bunları eşit seviyeye getirebilmek, farkları azaltabilmek için çalışmalara başladık dedi.
     Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonunun (DOGÜNSİFED) yılın son yönetim kurulu toplantısı Diyarbakırda yapıldı.
     Tarihi Erdebil Köşkünde düzenlenen toplantıda konuşan TÜRKONFED Başkanı Onatça, bir süre önce kamuoyuyla paylaştıkları Orta Gelir Tuzağı raporuna atıfta bulunarak, 27 kenti yoksulluk, 40 kenti orta gelir tuzağında yer alan Türkiyenin ekonomik kalkınmasını, siyasi istikrarını ve sosyal huzurunu sürdürebilmesi için bu büyük gelir farklılıklarını azaltmasının elzem olduğunu söyledi.
     Onatça, bu raporla Türkiyede ilk defa bölgesel bazda orta gelir riski değerlendirmesinin yapıldığını ifade ederek, şöyle dedi:
     Bu çalışmada 3 farklı Türkiye gözlemledik. Rapora ilişkin değişik fikirler doğrultusunda nasıl bir yol haritası izleneceği, bölgeye ilişkin yapılabilecekler ortaya konacak. 3 farklı Türkiye var. Bunları eşit seviyeye getirebilmek, farkları azaltabilmek için çalışmalara başladık. Bu kapsamda 3 farklı Türkiyenin 3 bölgesinde toplantılar yaparak iş dünyasını dinlemek istiyoruz. İlk toplantıyı bu bölgede sizlerin uygun göreceği bir tarihte ve ilde gerçekleştirmek istiyoruz. Bölgenin yerel dinamikleri ile bu tuzaktan nasıl çıkabileceğimizi tespit için düzenleyeceğimiz toplantıların ilkini bu bölgede, ikincisini orta gelir tuzağında kalan bir bölgede, üçüncüsünü de orta gelir tuzağını aşmış bir bölgede yapacağız.
     Onatça, 5084 sayılı teşvik yasasının süresinin uzatılması ile ilgili TÜRKONFEDden gelen talep doğrultusunda ilgili tüm bakanlıklara yazı yazdıklarını kaydetti.
     Toplantıda kendisine Diyarbakır Surları ile ilgili tablo hediye edilen Onatça, Bu tabloyu TÜRKONFEDin en önemli noktasına asacağım. Konfederasyon olarak 2013 yılının UNESCO tarafından Diyarbakır Surları yılı ilan edilmesi konusunda toplantıdan çıkacak karar doğrultunda gereken desteği vereceğiz dedi.
    
     -Geçen yıla oranla ihracatta artış-
    
     Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu ise, Türkiyenin 2012 yılında küresel krizlerden çok etkilenmeden çıkmayı başaran ender ülkelerden biri olduğunu, ülke genelinde toplam ihracatın yüzde 13,7 oranında artarak yıllık bazda 150 milyar doları aştığını söyledi.
     Kadooğlu, 2012 büyüme oranının yaklaşık yüzde 3,2 olarak gerçekleşmesini beklediklerini de ifade ederek, bu yıl dış ticaret açığının hızla azalarak ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 70in üstüne çıktığını, dolayısıyla cari açığın hızla aşağı düştüğünü dile getirdi.
     Ortadoğuda yaşanan sürece de dikkati çeken Kadooğlu, bu sürecin Türkiyeye etkilerinin de söz konusu olduğunu belirterek, Umarız bu süreç demokratik bir çerçevede neticelenir ve bölge artık kalkınma ve demokrasi açısından rahat bir nefes alır. Bu yıl bölge açısından önceki yıllara oranla olumlu geçti. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ihracatı geçen yıla oranla yüzde 15,4lük artışla 8 milyar 221 milyon dolara yükseldi. Hükümetin Irakın kuzeyi ile olan ilişkileri neticesinde Irak pazarı Doğu bölgelerimizi kalkındıran önemli bir etken olmaya devam ediyor dedi.
     Kadooğlu, 5084 sayılı Teşvik Yasasının Doğu ve Güneydoğu için hayati derecede önemli 100 binin üzerinde işletmenin yararlandığı bir yasa olduğunu, yasanın 31 Aralıkta sona ermesinin ülke açısından büyük kayıp olacağını vurguladı ve binlerce insanın işsiz kalma tehlikesinin ortadan kalkması için yasanın en az 5 yıl daha devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.
    
     -Ekonomik ve sosyal kalkınma-
    
     Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, ekonomik ve sosyal kalkınma gerçekleşmeden gerçek manada bir barış, demokrasi ve insan haklarına saygı kültüründen söz etmenin imkansız olduğunu söyledi.
     İçinde yaşadığımız koşullar ne olursa olsun ekonomik ve sosyal kalkınma çabasından asla vazgeçmemek gerekiyor diyen Baydemir, bu konuda kentlerin eş güdümle ortak çaba yürütmeleri gerektiğini vurguladı.
     Baydemir, bölgeler arası gelişmişlik farkına bakıldığında Güneydoğuyu hala dezavantajlı bölge olarak gördüklerini de ifade ederek şöyle dedi:
     Türkiyede en az gelişmiş olan 21 ilden 18inin Doğu ve Güneydoğuda bulunması demek, cumhuriyet tarihi boyunca yapılan tüm ekonomik politikaların bir kenara bırakılarak yeni bir ekonomik politikaya ihtiyaç olduğunun ispatıdır. Yoksulluk ve yoksunluk, yoksulluk ve yoksunluğa davetiye çıkarır. Bir kentin veya bölgenin yüzde 60-70i varlıklı ise yüzde 100ünü onur içinde yaşatmak imkanına sahip olur. Yüzde 60-70i yoksul ise bırakın orta gelir tuzağını, can havliyle orta gelir sağlansın çabasını güdüyoruz ki işte o zaman musibet doğuyor. Uluderede 34 insanın yaşamını yitirmesinin ana nedenine baktığımızda; bölgeler arası gelişmişlik farkının uçurumu bu kadar olmasaydı insanlar 50 lira için yaşamını riske atar mıydı-. Bu konuda hepimize büyük sorumluluklar düşüyor.
     Diyarbakır Surlarının Dünya Kültürel Miras Listesine girmeye teknik olarak hazır olduğunu, bu nedenle 2013 yılının Diyarbakır Surları Yılı olarak ilan edilmesini Kültür Bakanlığından istediklerini ifade eden Baydemir, bu konuda Türkiyenin farklı illerinden destek aldıklarını, bölgedeki illerden de bu desteği beklediklerini belirtti. Baydemir, belediye olarak yazışmalarda kullanacakları kağıdın bir tarafında belediyenin diğer tarafında da kampanya logosunun yer alacağını sözlerine ekledi.
     Konuşmaların ardından DOGÜNSİFED yönetim kurulu toplantısı yapıldı.
    
     Muhabir: Sema Kaplan - Aziz Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber DOGÜNSİFED yönetim kurulu Diyarbakırda toplandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER