DPÜden akademisyenlerin grafen başarısı

DPÜden akademisyenlerin grafen başarısı -Akademisyenler, yüzyılın malzemesi grafeni sentezleyip çeşitli araştırmalarda kullanılabilir duruma getirdi


KÜTAHYA (A.A) - Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ) görevli iki akademisyen öncülüğündeki ekip, yüzyılın malzemesi diye nitelenen grafeni başarıyla sentezleyerek, çeşitli araştırmalarda kullanılabilir duruma getirdi.
     Rektörlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Zafer Üstündağ ve Yrd. Doç. Dr. Necip Atar, çalışma ekibiye yüzyılın malzemesi grafeni başarıyla sentezledi.
     Doç. Dr. Zafer Üstündağ, endüstriyel düzeyde grafen malzeme yapabilir konuma gelindiği bilgisini vererek, Grafitin levha şeklinde açılmış hali olan grafen, iki boyutlu karbon malzeme olup, angstron mertebesinde kalınlık kesitine sahiptir. Grafen malzemeler, elektronik, uzay, çevre, tekstil, gıda, sağlık ve otomotiv endüstrisi gibi çok çeşitli alanlarda kullanım alanı bulabilmektedir ifadesini kullandı.
     Kısa sürede Kütahyaya da çok iyi haberlerinin olacağını, beyaz grafen olarak da isimlendirilen yüzyılın bir diğer özel malzemesi olan nanoşerit halindeki bor nitrür nanoribonu da başarıyla sentezlediklerini ve bu alanda uygulamalarının devam ettiğini duyuran Doç. Dr. Üstündağ, endüstriyel anlamda bu malzemeleri kullanarak çeşitli üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektörle büyük ölçekli birçok projeyi tamamlayacaklarını belirtti.
     Doç. Dr. Üstündağ, DPÜ bünyesinde Karbon ve Bor İleri Teknoloji Malzemeleri Araştırma Merkezi kurulması amacıyla girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber DPÜden akademisyenlerin grafen başarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER