Dünya Anne Sütü ile Beslenme Haftası

Dünya Anne Sütü ile Beslenme Haftası -Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü: Anne sütü bebek için ideal birleşime sahiptir ve bebeğin tüm ihtiyaçlarına göre ayarlanmıştır


TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü, anne sütünün bebek için ideal birleşime sahip olduğunu ve bebeğin tüm ihtiyaçlarına göre ayarlandığını bildirdi.
     Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğünden, Dünya Anne Sütü ile Beslenme Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, 1992 yılından bu yana ağustos ayının ilk haftasının, Dünya Emzirme Haftası olarak kutlandığı belirtildi.
     Açıklamada, UNICEFin tahminlerine göre, yaşamının ilk altı ayında yalnız anne sütü ile beslenememe nedeniyle her yıl 1.3 milyon çocuğun yaşamını yitirdiği belirtilerek, anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölümlerin, anne sütü ile beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla olduğu ifade edildi.
     Anne sütünün her zaman taze ve içilmeye hazır bedava bir besin olduğu, mamalardaki gibi hazırlama, korunma ve taşınmasına gerek bulunmadığı, bebeğe her yerde kolaylıkla verilebileceği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
     Anne sütü her zaman uygun sıcaklık olan beden ısısındadır. Bebek için ideal birleşime sahiptir, bebeğin tüm ihtiyaçlarına göre ayarlanmıştır. İçerdiği enzimler sindirimi kolaylaştırır, karın ağrısı, gaz sancısı ve kabızlık az görülür. Pişik ve benzeri birçok cilt sorunlarını azaltır. Anne sütü bebek için doğal bir ağrı kesici ve sakinleştiricidir. Anne sütü alan bebeklerin beyin gelişiminin daha sağlıklı ve zeki oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Anne sütü ile beslenen çocuklarda aşırı şişmanlık, şeker hastalığı, damar sertliği, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, bronşit, ishal, astım, alerji ve psikolojik rahatsızlıklar daha az görülür. Emziren annelerde doğum sonrası kanamalar az görüldüğü gibi, rahim hızla küçülür, meme, yumurtalık ve rahim kanserlerinin görülme sıklığı, kemik erimesi tehlikesi azalır. Emziren anneye ruh sağlığı açısından destekleyici olur.
     Açıklamada, doğumdan hemen sonra anneden gelen sarımsı renkteki ilk süt olan ağız sütünün bebeğe mutlaka verilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:
     Bu süt bebeğin gereksinimi olan her şeyi içerir. Bebeğin ilk aşısıdır ve bebeğin çok daha hızlı büyümesini sağlar. Bebeğe şekerli su, mama, inek sütü ya da başka bir besin maddesinin verilmesi uygun değildir. Bu tür besinler, bebekte doygunluk hissi verdiğinden, bebeğin emme isteğini ve gücünü azaltır, anne sütünün gelmesini engeller. Doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde bebeğin, annenin memesine konularak emmesinin sağlanması gerekir. Annenin sütünün bol olması için bu yarım saatlik süre çok önemlidir. Bu sürenin geçirilmesi emzirmenin yetersiz olmasına yol açabilir.
     Bebeğin belirli zaman aralıklarıyla değil, istedikçe ve istediği süre emzirilmesi gerektiği belirtilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
     Emzirme sırasında en fazla uyarıyı emzirilen meme aldığından, her emzirmede bir meme emzirilerek tamamen boşaltılması gerekmektedir. Bunun bir nedeni de bir memeden gelen sütün emzirmenin başında ve sonunda farklı olmasıdır. Emzirmenin sonuna doğru gelen süt daha yağlı olduğundan bebekte daha iyi doygunluk hissi olur ve bebek daha iyi kilo alır. Çocuklarımıza sağlıklı bir gelecek için ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Bebeğin doymadığı gerekçesiyle mamaya başlanması doğru değildir. Mutlaka doktora danışılmalıdır. İlk 6 ay dolduktan sonrada bebeğin ayına uygun ek besinlere başlanması ve ek gıdalarla birlikte en az 2 yaşına kadar bebeğin emzirilmeye devam edilmesi gerekir.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Dünya Anne Sütü ile Beslenme Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER