Dünya Nüfus Günü

Dünya Nüfus Günü -TBMM Nüfus Kalkınma Grubu Başkanı Çalık: -Türkiyenin artan yaşlı nüfus karşısında şimdiden sosyal politika seçenekleri üretmesi gereklilik arz ediyor


MALATYA (A.A) - TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubu Başkanı ve Avrupa Parlamenterler Nüfus ve Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu üyesi Öznur Çalık, Türkiyenin artan yaşlı nüfus karşısında şimdiden sosyal politika seçenekleri üretmesi gerektiğini bildirdi.
     AK Parti Malatya Milletvekili Çalık, Dünya Nüfus Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın bir hayli etkili olacak demografik bir dönüşüm geçirdiğini belirtti.
     Doğum oranlarının düştüğünü, yaşam sürelerinin uzadığını ve yaşlı nüfusun arttığını kaydeden Çalık, bu dönüşümün yeni bir sosyal politika alanının geleceğini de tartışmaya açtığına değindi.
     Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, nüfusun dengede kalabilmesi için kadın doğum ortalamasının yüzde 2,1in altına inmemesi gerektiğini ifade eden Çalık, bugün 2,9 milyar insanın bu rakamın altında ve eşiğinde olan ülkelerde yaşadığını bildirdi.
     Kalkınmış ülkelerin de nüfus artış hızının düşme eğilimi gösterdiğini belirten Çalık, bu ülkelerin üretemeyen yaşlı toplumlar haline geldiğini aktardı.
     Gelişmekte olan 24 ülkenin nüfuslarının en büyük stratejik güçleri olacağını vurgulayan Öznur Çalık, Türkiyenin de dünyada yaşanan demografik dönüşümden nasibini alarak demografik bir geçiş sürecine girdiğini ifade etti.
     Çalışabilir nüfusun toplam nüfus içindeki payının yükseleceğini bildiren Çalık, şunları kaydetti:
     Türkiyede bir kadının doğurgan olduğu dönem boyunca sahip olabileceği ortalama çocuk sayısı 2ye düşmüştür. Türkiyenin 2045 yılında yaşlı nüfus kategorisine girmiş olacağını söyleyebiliriz. Genç ve eğitimli nüfusun azalışı önemli bir stratejik avantajın kaybı anlamına geliyor. Gelişmiş batı ve Kuzeydoğu Asya ülkeleri şimdiden sağlıklı göçmen kabulü için sistemler geliştiriyor. Türkiye gibi sosyal alana ayıracağı kaynakları sınırlı olan bir ülkenin de artan yaşlı nüfus karşısında şimdiden sosyal politika seçenekleri üretmesi gereklilik arz ediyor.
     Çalık, AK Partinin ve Başbakan Erdoğanın nüfus artış hızının yüksek tutulması konusuna verdiği önemin bu bakımdan önemli olduğunu belirtti.
    
     Muhabir: Yeter Erdine
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Dünya Nüfus Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER