Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü

Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü -Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Durulmuş: "Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır"


BAYBURT (A.A) - Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Akif Durulmuş, obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden birinin hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması olduğunu ifade etti.
     Durulmuş, 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkati çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak,yaşamın her alanında ve her yerde fiziksel aktiviteye katılımı artırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayısın Sağlık için Hareket Et Günü olarak belirlendiğini belirtti.
     Bu kapsamda 10 Mayısın 81 ilde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandığını kaydeden Durulmuş, şöyle devam etti:
     "Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan biridir. Bir halk sağlığı sorunu olmanın yanında toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturur."
     Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden birinin hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması olduğunu vurgulayan Durulmuş, şunları kaydetti:
     "Fiziksel aktivite kan basıncını azaltır, HDL seviyesini artırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir. Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2si ile ilişkilendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin artırılması sağlık harcamalarının, dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir etkin ve en temel stratejilerden biridir. Bakanlığımızca gerçekleştirilen Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programının yayımlanmamış ön raporuna göre, Türkiye genelinde erkeklerin yüzde 67,6sı, kadınların yüzde 76,5i, toplamda ise yüzde 71,9u egzersiz yapmamaktadır. 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58,4ü düzenli olarak egzersiz yapmamaktadır. Fiziksel aktivitenin artırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı ,çok sektörlü, multi disipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir."
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Özcan
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER