Dünya Spastik Engelliler Günü

Dünya Spastik Engelliler Günü -Spastik Çocuklar ve Erişkinler Dernekleri Federasyonu Başkanı Emekçi: -Engelliler ve insan haklarına yönelik uluslararası sözleşmeler ışığında tüm yasal düzenlemelerin yapıldığı ülkemizde, hala


YALOVA (A.A) - Spastik Çocuklar ve Erişkinler Dernekleri Federasyonu Başkanı Rıfat Emekçi, Engelliler ve insan haklarına yönelik uluslararası sözleşmeler ışığında tüm yasal düzenlemelerin yapıldığı ülkemizde, hala toplumsal farkındalık yolunda sıkıntılar bulunuyor dedi.
     Emekçi, Dünya Spastik Engelliler Günü nedeniyle Yalova Şaban Temuge Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Otelinde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiyede son yıllarda engellilere yönelik güzel işler yapıldığını söyledi.
     Özürlüler Yasası ile ilgili görüşlerini aktaran Emekçi, Oldukça kapsamlı bir yasa ortaya çıktı. Bu yasada emeği geçen herkesi kutluyorum. Ancak her şey yapılmasına rağmen engelliler Türkiyede gelecek kaygısı yaşamaya devam ediyor. Yarın ne olacağız korkusu hep yüreklerde dedi.
     Emekçi, halkın büyük bölümünde halen engellilere yönelik farkındalık sıkıntısı yaşandığını belirterek, şöyle konuştu:
     Engelliler ve insan haklarına yönelik uluslararası sözleşmeler ışığında tüm yasal düzenlemelerin yapıldığı ülkemizde, hala toplumsal farkındalık yolunda sıkıntılar bulunuyor. Toplumun yüzde 55i engellilere acıma hissiyle bakmakta, yüzde 21i özürlüleri önemsememekte, yüzde 10u engellileri toplumun sırtında yük olarak görmekte. Toplumun yüzde 70lik büyük bölümü engelli komşu istememekte. Ülkemizde ulaşılabilirlik konusunda gerekli düzenlemeler tam olarak hayata geçirilmediği için engelliler toplumsal yaşama eşit bireyler olarak katılamamakta, en temel haklardan yararlanamamakta. Federasyon olarak bizler engellilerin insan hakları hareketinin genel insan hakları hareketlerinden ayrı düşünülmeyeceğine inanıyoruz.
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Dünya Spastik Engelliler Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER