Dünyaca ünlü virtüözler gelecek nesilden endişeli

Dünyaca ünlü virtüözler gelecek nesilden endişeli -Antalyada yaşayan ünlü Rus keman virtüözü Sergey Kravchenko ile Litvanyalı meslektaşı Jurgis Dvarionas, yetenekli gençlerin kısa yoldan zengin olmayı tercih etmeye başladığına dikkati


ANTALYA (A.A) - Güç Gönel - Antalyada yaşayan dünyaca ünlü Rus devlet sanatçıkemancı Sergey Kravchenko ve Litvanyalı meslektaşı Jurgis Dvarionas, genç yeteneklerin artık virtüöz olmak yerine bir an önce popüler olmayı tercih etmesinden yakınarak, 20. yüzyılın ünlü isimlerinin yerinin doldurulamayacağına dikkati çekti.
     Ünlü Rus keman sanatçısı Sergey Kravchenko, 2 yıldır Antalyanın Konyaaltı ilçesinde satın aldığı evde yaşıyor. Kışın Moskova Çaykovski Konservatuvarında görev yapan 65 yaşındaki profesör Kravchenko, yılın belirli dönemlerinde Antalyaya gelerek hem dinleniyor hem de sanatsal çalışmalarına devam ediyor.
     Türkiyede Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile çalışan Kravchenko, önümüzdeki günlerde Beykent Senfoni Orkestrası ile konser vermeye hazırlanıyor.
     Antalyadaki yaşamını AA muhabiriyle paylaşan ünlü keman sanatçısı, kentte kendisini en çok iklimin etkilediğini söyledi. Antalyada kışın bile yüzebildiğine dikkati çeken Kravchenko, Bugünlerde Moskovada sıcaklık 14 derece. Halbuki burada kış mevsiminde bile yüzebiliyorum. Bunu başka nerede yapabilirsiniz ki dedi.
     Kravchenko, Antalyada sadece dil konusunda sorun yaşadığını, tanıştığı kişilerle iletişim kurmakta zorlandığını anlattı. Türkçe, Merhaba, Teşekkürler, İnşallah gibi kelimeleri bildiğini belirten Kravchenko, alışveriş yaparken zorlanmamak için de rakamları öğrendiğini ifade etti.
    
     -Ezan sesine ilgi-
    
     Türkiyede kendisini şaşırtan şeylerin başında ezan sesinin geldiğini vurgulayan Kravchenko, dinledikçe her vakit ezanının farklı makamlarla okunduğunu fark ettiğine değindi. Kravchenko, özellikle ikindi ezanında müezzinin diğer vakitlere göre daha güçlü bir sesle ezanı okuduğunu vurguladı.
     Öğrencilerinin de kendisini Antalyada yalnız bırakmadığına işaret eden ünlü sanatçı, Türk öğrencilerim beni burada buluyorlar. Kapımı çalıp ders vermemi isteyenler oluyor. İstanbuldan, Ankaradan, diğer illerden gelen Türk öğrenciler var. Hatta bir ara o kadar sık geldiler ki Fethiyede bir otele tatile gitmek zorunda kaldık. Burada olmadığımızı düşünsünler diye, bir anlamda Fethiyeye kaçtık diye konuştu.
     Kravchenko, Moskovada 28 öğrencisi olduğunu, ancak genç isimlerin 20. yüzyılın ünlü isimlerinin yerini dolduramayacağına inandığını dile getirdi.
     Sergey Kravchenko, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Çünkü yetenekli keman sanatçısı olmak ile virtüöz olmak farklı şeyler. Bugün çok yetenekli insanlar birden bire büyük başarılar kazanmak istiyorlar. Şov dünyasında bir yerlere gelmeyi bir başarı olarak görenler var. Dünyada başarı anlayışı değişiyor. Soyunmak, halkın beğenilerine göre üretim yapmak günümüzde daha ön plana çıkmaya başladı. Öğrenci çalabiliyor, yetenekli, bir virtüöz olabilir, ama şov dünyasının yolunu tercih ediyor. Bu nedenle de yetenekli insanlar kaybediliyor. Gençler artık basit ve kolay ulaşılır başarıyı tercih ediyorlar. Diğer yol zor geliyor onlara. Gençler başarıya hemen ulaşmak istiyorlar. Bir anda ünlü olmak istiyorlar. Bu durum, bilgisayara virüs bulaşması gibi bir şey. Nasıl bilgisayara virüs girince onu yok ediyorsa gençlere de bu virüs girdi. Bu virüs gençleri popüler kültüre doğru çekiyor. Ama ümit ediyorum ki bu dönemseldir ve bu süreç zamanla yok olur.
    
     -Misafiri de kendisi gibi ünlü-
    
     Sergey Kravchenko, bu yıl kendisi gibi dünyaca ünlü keman virtüözü olan Litvanyalı sanatçı Jurgis Dvarionası evinde ağırlıyor. Dvarionas ile Moskova Çaykovski Konservatuvarında sınıf arkadaşı olduklarını anlatan Kravchenko, 47 yıllık arkadaşıyla neredeyse hiç ayrılmadıklarına dikkati çekti.
     Litvanya Müzik Akademisinde profesör Jurgis Dvarionas da ilk kez geldiği Türkiyenin kendisini çok şaşırttığını vurguladı. Türkiyeyi tarih kitaplarından, Osmanlı İmparatorluğundan ve Atatürkün kişiliğinden tanıdığını belirten Dvarionas, Nedense sizin savaşçı bir toplum olduğunuzu düşünürdüm. Ama buraya geldikten sonra gördüm ki cana yakın, sevecen insanlarsınız. Ayrıca çok çalışkansınız. Bu gördüklerimi büyük bir mutlulukla gittiğimde herkese anlatacağım. Özellikle misafirperverliğinizden çok etkilendim dedi.
    
     -Müezzinin sesi benim için daha güzel-
    
     Antalyanın tüm dünyaya açık olduğunu, batıdan, doğudan, kuzeyden insanların burada huzur içinde yaşadığını vurgulayan Dvarionas, Bütün bu nitelikler size çok güzel bir gelecek sunacaktır muhakkak diye konuştu.
     Kravchenko gibi genç yeteneklerin artık virtüöz olmaktansa bir an önce ünlü olmayı seçmesinden yakınan Dvarionas, geleneksel kültürün korunması gerektiğine işaret etti. Dvarionas, Hip hop gibi popüler kültür müziklerini dinliyor musunuz- sorusuna ise Müezzinin sesi benim için daha güzel diye yanıt verdi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Dünyaca ünlü virtüözler gelecek nesilden endişeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER