Dünyanın en yüksek 6. barajı Deriner,

Dünyanın en yüksek 6. barajı Deriner, hizmete giriyor -DSİ Genel Müdürlüğünce yaptırılan, kemer baraj sınıfında Türkiyenin birinci, dünyanın 6ıncı en yüksek barajı Deriner, 12 Aralıkta hizmete girecek -7 yılda kendini amorti edecek


ARTVİN (A.A) - Serhat Çağdaş - Bayram Sarayoğlu - Kemer baraj sınıfında Türkiyenin birinci, dünyanın altıncı en yüksek barajı olan ve Türkiyede üretilen toplam hidroelektriğin yüzde 6sını karşılayacak Deriner Barajı, 12 Aralıkta hizmete girecek.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğünce yaptırılan, 249 metre gövde yüksekliğiyle kemer baraj sınıfında Türkiyenin birinci, Avrupanın üçüncü, dünyanın 6ıncı en yüksek barajı Deriner, 12.12.2012 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacak.
     Çoruh Nehri üzerinde 1998 yılında yapımına başlanan Deriner Barajı, Türkiyede üretilen hidroelektriğin yüzde 6sını karşılayacak. Toplam gövde hacmi 3 milyon 400 bin metreküp olan barajda, 1 milyar 920 milyon metreküp su depolanacak.
     Yıllık 2 milyar 118 milyon kilovat saat enerji üretilmesi planlanan Deriner Barajı ile HES sayesinde yaklaşık 685 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacak.
     Yaklaşık 1 milyar 400 milyon dolara mal olan barajın 7 yılda kendisini amorti etmesi bekleniyor. Deriner Barajı, gerek üreteceği enerji gerek sağlayacağı istihdam açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkıda bulunacak.
     Çoruh Nehrinin Türkiyenin en çok sediment taşıyan nehirlerinden biri olması nedeniyle Deriner Barajı, nehir üzerindeki Borçka ve Muratlı Barajlarının ekonomik ömrünü de uzatacak.
     Artvin Valisi Necmettin Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 431 kilometre uzunluğuna sahip Çoruh Nehrinin, Bayburttaki Mescit Dağlarından başladığını ve Türkiye topraklarından geçtikten sonra Batumdan Karadenize döküldüğünü ifade ederek, DSİnin hazırladığı projelerle Çoruh Nehrinden azami şekilde yararlanmaya başlandığını söyledi.
     Deriner Barajının tamamlandığını ve 12 Aralık Çarşamba günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacağını ifade eden Vali Kalkan, Deriner Barajı mansaptan menbaya doğru yapımı tamamlanmış üçüncü barajdır. Baraj kendi sınıfında Türkiyenin birinci, Avrupanın üçüncü, dünyanın da altıncı en yüksek barajıdır. Artvinimiz böyle büyük bir baraja evsahipliği yaptığı için ne kadar gurur duysa azdır dedi.
    
     -Ürettiği enerji itibariyle oldukça önemli bir potansiyele sahip-
    
     Vali Kalkan, barajın, ürettiği enerji itibariyle de oldukça önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çekerek, Kurulu gücü 670 megawat olan baraj, Çoruh Havzasında elde edilen enerjinin yüzde 14ünü karşılayacak. Bu Türkiye enerjisinin yüzde 1.1ine tekabül ediyor diye konuştu.
     Barajın yapımının oldukça uzun sürdüğünü kaydeden Vali Kalkan, Projeye 1998 yılında başlandı. Ancak son 10 yıl içerisinde ciddi çalışmayla yapımı tamamlandı. Barajda 24 Şubat itibariyle su tutulmaya başlanmıştı. Enerji üretiminin hassasiyeti yanında bölgeye yaptığı olumlu katkılar var. Her şeyden önce enerji, Türkiyenin en önemli ihtiyacıdır ve cari açığımızında önemli bir kalemi oluşturuyor. Ülke olarak doğalgaz ithal etmek zorundayız, ithal ettiğimiz doğalgaza da döviz veriyoruz. Dolayısıyla en temiz, en güvenilir, yenilenebilir enerji kaynağı hidroelektrik enerjisidir ki bu da Artvinde fazlasıyla var dedi.
    
     -Çoruh Nehri üzerinde 17 baraj inşa edilecek-
    
     Vali Kalkan, Artvinin, Türkiyenin barajlar ve tüneller bakımından en zengin kenti olma yolunda ilerlediğini belirterek, şunları söyledi:
     Çoruh Nehri üzerinde ana kolda 10, yan kollarda 7 olmak üzere toplam 17 baraj inşa edilecek. Şu anda Artvin Barajının inşaatı devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Yusufeli Barajının ihalesi gerçekleştirildi ve önümüzdeki günlerde inşaatına başlanacak ve Yusufelinin yerleşim yeri değişecek. Baraj dolayısıyla tarım arazilerimizin büyük bir kısmı sular altında kaldı. Özellikle zeytinliklerimizin yüzde 75i sular altında kaldı ama Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmaya göre, eğer doğru ve sağlıklı bir planlama yapılabilirse, bu barajda yapılacak balıkçılıkla kaybettiğimiz gelirin 4 katını elde etme imkanına sahip olacağız. Yaklaşık kaybımız 39 milyon gibi bir rakam olarak ifade ediliyor ancak balıkçılıktan da yılda 160 milyon gibi bir gelir elde etme imkanımız var.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Dünyanın en yüksek 6. barajı Deriner, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER