Edremitteki kuvvetli yağış

Edremitteki kuvvetli yağış -İlçe ve civarına 5 ayda düşen yağış miktarı, bin 68 kilogramı buldu -AFAD, Türk Kızılayı ve belediyeler, şu ana kadar 2 binden fazla kişiye kumanya dağıttı -Balıkesir Valisi Turhan: Devletin ilgili b


BALIKESİR (A.A) - Yaklaşık 8 saatte toplam 169 kilogram yağışın düştüğü Edremit ve civarına 5 aydaki yağış miktarı bin 68 kilogramı buldu.
     Dün akşama doğru Edremit ve civarında başlayan yağmur dolayısıyla bölgeye yaklaşık 8 saatlik bir zaman diliminde 2-3 aylık yağış düştüğü belirtildi.
     Şiddetli yağış nedeniyle Zeytinli Çayı, Kanlı Dere ve Edremit Çayı taştı, Kazdağlarından gelen sel sularının da etkisiyle birçok yerleşim birimi sular altında kaldı.
     Edremit merkez ile bağlı Zeytinli, Kadıköy ve Akçay beldelerinde birçok ev ve iş yerini su basarken, can kaybının yaşanmadığı bölgede, iş yerlerindeki eşyalar yollara dağıldı, çok sayıda hayvan telef oldu.
     Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı ve Türk Kızılayı ekiplerinin, bölge belediyelerin destekleriyle şu ana kadar 2 binden fazla kişiye kumanya dağıtıldığını ve halen dağıtımın sürdüğünü kaydetti.
    
     -Devletin ilgili birimleri seferber oldu-
    
     Yağışın ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı harekete geçerek, birçok ilden ekiplerini Edremite sevk etti.
     Bölgeye, Balıkesirden 4 araç, 2 kurtarma botu ve 20 personel, İzmirden 5 araç, 2 kurtarma botu, 22 personel, Bursadan 4 araç, 3 kurtarma botu, 17 personel ve Çanakkaleden 1 araç, 1 kurtarma botu ve 5 personel olmak üzere 14 araç, 8 kurtarma botu ve 64 personel gönderildi.
     İzmir Büyükşehir Belediyesinden 30 kişilik itfaiye personeli ile Devlet Su İşleri (DSİ), Karayolları ve İl Özel İdare ekipleri de bölgedeki koordineli çalışmalara destek verdi.
     Bölgede incelemelerde bulunan Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, ciddi yağış olduğunu belirterek, bölgede can kaybı yaşanmadığını, büyük çapta hasar oluştuğunu söyledi.
     Birçok ev ve iş yerinin sular altında kaldığını belirten Turhan, Bazı araçlar sular altında kaldı, sel sularından zarar gördü. Devletin ilgili birimleri burada, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ev ve iş yerlerindeki sular boşaltılmaya çalışılıyor dedi.
     Turhan, halen bazı evlere kurtarma botlarıyla ulaşımın sağlanabildiği bölgede hasar tespit çalışmalarına, yarın sabah itibarıyla başlanacağını bildirdi.
    
     -Tarihinin en fazla yağışı-
    
     Meteoroloji 2. Bölge Müdürü Murat Şahin de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edremitin tarihinin en fazla yağışı aldığını belirterek, metrekareye 169 kilogram yağışın kısa sürede düşmesinin afete yol açtığını söyledi.
     Edremit Körfezinin farklı yapısı nedeniyle lokal yağışın Edremitte fazla etkili olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
     Bölgede son 5 ayda metrekareye bin 68 kilogram yağış düştü. Uzun yıllar ortalaması ise 467 kilogram. Yüzde 100ün üzerindeki fazla yağış nedeniyle bölgedeki su oranı yükseldi ve toprak suya doydu. Bu saatten sonra her türlü yağış bölge için risk doğuruyor. Bugün akşam saatlerinde yarın ve salı günü kuvvetli yağış beklentisi yok ama sağanak etkili olabilir. Dar alanda 20-40 kilogramlık yağış, suya doymuş bölgede olumsuz etki yaratabilir.
     Edremit Belediyesi ise yağışa karşı vatandaşların dikkatli olmaları, zorunluluk oluşmadıkça evlerden dışarı çıkılmaması ve küçük araçların kullanılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.
    
     Muhabir: Zafer Akpınar
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Edremitteki kuvvetli yağış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER