Ekonomi Bakanı Çağlayan:

Ekonomi Bakanı Çağlayan: -Faiz lobisi gözünü tekrar Türkiyeye dikerek, Türkiyeyi hak etmediği bir şekilde bir puanla karşı karşıya bırakarak, yeniden faizleri yükseltmeyi amaçlıyor -O gün topla, tüfekle, silahla, taşla yapılan


DENİZLİ (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Faiz lobisi gözünü tekrar Türkiyeye dikerek, Türkiyeyi hak etmediği bir şekilde bir puanla karşı karşıya bırakarak, yeniden faizleri yükseltmeyi amaçlıyor dedi.
     Çağlayan, Denizli İhracatçılar Birliğinin (DENİB) Colossae Otelde düzenlediği İhracatın Yıldızları 2011 Ödül Töreninde yaptığı konuşmada, Denizlinin, Türkiyenin ihracatında 8. il olmasına vesile olanlara teşekkür etti.
     Yaklaşık 27 yıl sanayicilik yaptıktan sonra 5 yıldır bakanlık yaptığını ifade eden Çağlayan, Siyaset nereye kadar gider bilmem. Ama siyaset bittikten sonra tekrar iş hayatına gireceğim dedi.
     Türkiyenin diğer ülkelere anlatacağı çok başarı hikayesi olduğunu belirten Çağlayan, şöyle devam etti:
     Biz hükümet olarak, milletimize hükmetmeye değil, hizmetkar olmaya gelmiş bir anlayış içindeyiz. Bundan dolayı bakanlık olarak bizler her zaman sizlerin hizmetkarı olmaktan onur duyacağız. Çünkü sizler Türkiyeyi büyütüyor, geliştiriyorsunuz. 10 sene önceki Türkiyeyi zaman zaman hatırlamakta fayda var. 2001 yılında 1 milyar dolar borç almak için IMFnin kapısında gece gündüz yatan bir Türkiye vardı. IMFden 1 milyar dolar parayı alamasa Türkiye memurunun maaşını ödeyemeyecekti. Size Milattan Önceden, Taş Devrinden bahsetmiyorum. O tarihte 4 haneli faizlerle karşı karşıyaydık. Türkiyenin sadece IMFye 23,5 milyar dolar borcu vardı. Merkez Bankasının kasasında 27 milyar doları vardı. Türkiye güya bir kitap atmaktan kaynaklandığı ifade edilen çok büyük bir krizle karşı karşıyaydı. Aslında o günde çiçek, leblebi bile atılsa kriz çıkacaktı. Çünkü Türkiye yanlış yoldaydı. Çünkü Türkiyenin kamu borçları hemen hemen milli gelirinin yüzde 75ine denk geliyordu. Bütçe disiplini diye bir şey yoktu. Aradan geçen 10 yıl içinde IMFye eyvallahı olmayan bir Türkiye var. 4 senedir IMF ile hiçbir anlaşma olmadan dünyanın en hızlı ikinci büyüyen ülkesi olma şerefine nail olduk. Şimdi Türkiyenin başarısı, tüm dünyada bir başarı öyküsü olarak her yerde bizlerden konuşuluyor.
     -(S&P) denen standardı bozulmuş ve kaçmış olan kuruluş, Türkiyeyi eski günlerine getirme çabası içinde-
    
     Bakan Çağlayan, konuşmasında, 3 yılda 150ye yakın ülkeye seyahat yaptığını anlatarak, Gittiğimiz her yerde Türkiye mucizesinden bahsediliyor dedi.
     Türkiyenin artık kendisine güvenen bir ülke olduğunu dile getiren Çağlayan, şunları söyledi:
     Türkiye artık, kendisine, insanına, özel sektörüne güveniyor. Standard & Poors (S&P) denen standardı bozulmuş ve kaçmış olan kuruluş, Türkiyeyi eski günlerine getirme çabası içinde. Artık Türkiyeden nemaları kesilmiş, faizleri kesilmiş olan faiz lobisinin büyük bir tezgahıdır bu. Eskisi gibi sömürecek bir Türkiye yok. Eskisi gibi sürekli borçlanma içinde olan bir Türkiye yok. Bu durumda faiz lobisi gözünü tekrar Türkiyeye dikerek, Türkiyeyi hak etmediği bir şekilde bir puanla karşı karşıya bırakarak, yeniden faizleri yükseltmeyi amaçlıyor. Hevesleri kursağında kalır bunların. Artık Türkiye o günleri geride bıraktı. Türkiyenin yeni idealleri var. 10 yıl önce, 10 dakika sonra ne olacağını bilmeyen Türkiye, şimdi 10 yıl sonrasını planlıyor.
     Çağlayan, 2023 yılının son derece onurlu bir yıl olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100üncü yıl dönümü. Bizim atalarımıza karşı boyun borcumuz var. 1923te milli mücadeleyi başlatıp bugünkü bağımsızlığımızı, hürriyetimizi, istiklalimizi bize armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu ülke için kanını akıtan bütün gazilerimize, şehitlerimize minnet borcumuz var. O gün topla, tüfekle, silahla, taşla yapılan milli mücadeleyi şimdi artık dünya ölçeğinde adeta ekonomiyle, ihracatla, üretimle, yatırımla, istikrarla yapıyoruz. Bir ülkeye giderken bırakın vize almayı, bir ülkenin girişinde polis köpeklerine arattırıldığımız günden bugüne, üzerinde şanlı şerefli ay yıldızlı bayrağımız olan pasaportlarımız ve Türk olmak bize şeref veriyor.
    
     -Malkoçoğlu gibi oldum-
    
     Çağlayanın konuşmasının ardından sektörel bazda en fazla ihracat yapanlara ödülleri verildi.
     Denizli Valisi Abdülkadir Demir de Ekonomi Bakanı Çağlayana Osmanlı döneminde askerlere pala üreten Yatağan beldesinde imal edilen kılıç hediye etti.
     Kılıcı alan Çağlayan, S&P daha önce bu fotoğrafı görseydi, kesin böyle (Türkiyenin kredi notu değerlendirmesi ile ilgili) bir yanlışlık yapmazdı. Malkoçoğlu gibi oldum dedi.
     Törene, AK Parti Denizli milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, DENİB Başkanı Süleyman Kocasert ve işadamları katıldı.
     (MUÇ-MUS-AYT-TAR)
<< Önceki Haber Ekonomi Bakanı Çağlayan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER