Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şenel:

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şenel: -Cari açığı kapatacak yatırımlara Türkiyenin su kadar, hava kadar ihtiyacı var -Bu nedenle bu yatırımlar nerede yapılırsa yapılsın en yüksek teşvik kapsamına aldık (Fotoğ


İZMİR (A.A) - Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel, Türkiyenin sıçrama yapabilmesi için stratejik yatırımlara ihtiyacı olduğunu belirterek, Cari açığı kapatacak bu yatırımlara, Türkiyenin su kadar, hava kadar ihtiyacı var. Bu nedenle bu yatırımlar nerede yapılırsa yapılsın en yüksek teşvik kapsamına aldık dedi.
     Şenel, Ege Bölgesi Sanayi Odasının (EBSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısında yaptığı konuşmada, yenilenen teşvik paketi hakkında bilgi verdi.
     Teşvik paketinin ana ayağını stratejik yatırımlar yapılması ve bölgesel gelişmişlik farkının giderilmesinin oluşturduğunu ifade eden Şenel, bunun yanında teşvik paketi ele alınırken, Türkiyenin en önemli sorunu cari açık nedeniyle ara malı üretiminin artırılmasının hedeflendiğini anlattı.
     Türkiye ekonomik olarak ne zaman bir sıçrama yaparsa cari açığın arttığının gözlendiğini belirten Şenel, Bu nedenle teşvikte stratejik yatırımları öne çıkardık. Türkiyenin sıçrama yapabilmesi için stratejik yatırımlara ihtiyacı var. Cari açığı kapatacak bu yatırımlara, Türkiyenin su kadar, hava kadar ihtiyacı var. Bu nedenle bu yatırımlar nerede yapılırsa yapılsın en yüksek teşvik kapsamına aldık diye konuştu.
    
     -10. büyük ekonomi hedefi için teknoloji üreten ülke olmalıyız-
    
     Türkiyenin son 10 yıldaki ekonomik başarısının, gelecek politikaların belirlenmesinde de güven sağladığını dile getiren Şenel, şunları kaydetti:
     Sağlanan istikrar ortamında Türkiye, dünyanın taleplerine çok esnek cevap vererek başarısını kanıtlamıştır. Dünyadaki riskleri görmeliyiz ama aynı zamanda, bu tür riskli dönemlerin, normal zamanlara göre daha fazla fırsatlar sunduğunu da unutmamalıyız. Bu fırsatları ıskalamamak gerekir. Türkiye, milli gelirde belli bir noktaya gelmiştir. Bunu kişi başına 25 bin dolar sınırına çıkararak, gelişmekte olan ülke sınırından çıkıp gelişmiş ülke olmalıyız.
     Dünyada 10. büyük ekonomi hedefi için bir sıçrama yapıp, bant değiştirmemiz gerekiyor. Bunun yolu teknoloji üreten bir ülke olmaktan geçiyor. Başkasının ürettiğini değil, boş alanlarda yeni teknolojiler üretmeliyiz. Stratejik ve Ar-Geli yatırımlara, gelişmiş bölgelerin daha fazla ilgi duyması gerekiyor. İzmir gibi gelişmiş illerin ilgileneceği yatırımlar da stratejik, Türkiyenin sıçramasını sağlayacak Ar-Geli yatırımlar olmalı.
    
     -2013 beklentileri-
    
     Şenel, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelerin Türkiyeyi de etkilemesine rağmen ülkenin bu olumsuz ortamda, işadamlarının yeni pazarlar bulma gayretleriyle pozitif büyümesini sürdürdüğünü söyledi.
     Şenel, dünya ekonomisine ilişkin Dünyada 2013 ile ilgili beklentiler henüz olumlu değil. ABdeki pazar daralması Türkiyenin üretimini, istihdamını ve ihracatını doğrudan etkiliyor dedi.
    
     -Sanayicinin talepleri-
    
     EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da Organize Sanayi Bölgelerine (OSB), yöresel bölge gözetilmeksizin teşvik verilmesini istedi.
     İzmirde EBSO öncülüğünde kurulan 10 OSBde 40 milyon metrekare yatırım alanı bulunduğuna, bu alanın yüzde 32sinin boş olduğuna işaret eden Yorgancılar, şunları kaydetti:
     OSBlere teşvikin bölge farkı gözetilmeden eşit şartlarda verilmesi önemli. Bağyurdu OSB ile Turgutlu OSB birbirine sınır. Manisa sınırında kalan Turgutlu OSBde yatırım yapanlar 4. bölge teşvikinden, İzmir sınırları içinde kalan Bağyurdu OSBdeki yatırımlar ise 2. bölge teşvikinden yararlanıyor. Siz olsanız hangi parsellerde yatırım yaparsınız. İzmirden Manisaya yatırımcı gidiyor.
     Yorgancılar, Suriye başta olmak üzere Orta Doğudaki gelişmelere de dikkati çekerek, yaşanan gelişmelerden kaygı duyduklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Fazilet Özer
<< Önceki Haber Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şenel: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER