Enerji Kimlik Belgesi, konuta değer katacak

Enerji Kimlik Belgesi, konuta değer katacak -XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Yörük: -Enerji Kimlik Belgesi uygulamasının tüm binalarda zorunlu olmasıyla binanın enerji performansı, ev sahipleri için konutlarını sata


KAYSERİ (A.A) - XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Ertuğrul Yörük, Enerji Kimlik Belgesi uygulamasının tüm binalarda zorunlu olmasıyla binanın enerji performansının, ev sahipleri için konutlarını satarken ve kiralarken önemli bir kıstas olacağını bildirdi.
     Yörük, yaptığı yazılı açıklamada, binasının enerji sınıfını yukarıya taşımak isteyenler için ısı yalıtımının şart olduğuna, enerji verimliliği yüksek binaların ev sahiplerine evlerini kiralarken veya satarken daha büyük avantajlar sağladığına dikkati çekti.
     Yakında Türkiyedeki binaların tümünde yaygınlaşacak Enerji Kimlik Belgesi ile bir binanın ne kadar enerji harcadığını öğrenmenin mümkün olacağını belirten Yörük, şunları kaydetti:
     1 Ocak 2011de yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği gereğince yeni binaların hepsinde zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesini, eski binalar da 2017 yılına kadar almak zorunda. Bu uygulama, enerji tasarrufu için atılmış önemli bir adım. Enerji Kimlik Belgesi uygulamasının tüm binalarda zorunlu olmasıyla binanın enerji performansı, ev sahipleri için konutlarını satarken ve kiralarken önemli bir kıstas olacak. Bu nedenle konutunun daha değerli olmasını isteyen herkes binasını A enerji sınıfına taşımaya çalışacak. Binasının enerji sınıfını yukarıya taşımak isteyenlerin öncelikli listesinin başında ise ısı yalıtımı yaptırmak geliyor. Çünkü konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80i ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılıyor. Nitelikli bir ısı yalıtımıyla ısınmak için harcanan bu enerjiden yüzde 50 tasarruf sağlanabiliyor.
    
     -Her yıl 7,5 milyar doları havaya savuruyoruz-
    
     Isı yalıtımsız binalarda yılda 7,5 milyar doların israf edildiğini ileri süren Yörük, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Ülkemizdeki binaların yüzde 85inde ısı yalıtımı yok. Bu nedenle enerjimizi boş yere tüketiyoruz ve her yıl 7,5 milyar doları havaya savuruyoruz. Bu açıdan Türkiyenin enerji tasarrufu için önemli bir potansiyeli var. Ülkemizde dalga dalga her ile yayılan kentsel dönüşümle gelecek 20 yılda 6,5 milyon yapının yeniden inşa edilmesi planlanıyor. Sağlıklı ve düzgün yeniden yapılaşmayla enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de binalarda gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında yüzde 50 tasarruf sağlayan ısı yalıtımı malzemesi ve uygulamasının kaliteli olması. Kalite standartlarına uygun, CE belgeli XPS ürünlerle yapılan ısı yalıtımı, bina ömrü boyunca performansını devam ettirerek tasarruf sağlıyor. Ancak kalitesiz ısı yalıtımı malzemesi ve uygulamalarıyla aynı performansın alınması mümkün değil.
    
     Muhabir: Mustafa Yıldız
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber Enerji Kimlik Belgesi, konuta değer katacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER