Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mercan, Batmanda: -"Türkiyedeki toplam petrol üretiminin yüzde 20sini Batman karşılıyor" -"Suriyedeki olaylar bizi endişelendiriyor"


BATMAN (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, Türkiyedeki toplam petrol üretiminin yüzde 20sinin Batmandan karşılandığını söyledi.
     AK Parti İl Başkanlığının Siyaset Akademisi programına katılmak üzere Batmana gelen Mercan, Hasankeyf ilçesini gezdikten sonra, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batır Raman Kampında incelemelerde bulundu.
     Mercan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Batmanın Türkiyedeki en çok petrol rezervinin bulunduğu bölge olduğunu söyledi.
     Batmanda son 10 yılda 142 kuyu açıldığını belirten Mercan, "Türkiyedeki toplam petrol üretiminin yüzde 20sini Batman karşılıyor. 2012 yılında 39 petrol arama sondaj kuyu çalışması yapılmış. Bu yıl 150 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bu çalışmalar neticesinde yeni yerler keşfediyoruz. Daha tam sonuçlar alınmadı" dedi.
     Batmanda 2012 yılında 924 bin ton varil petrol üretildiğini kaydeden Murat Mercan, "Bu yıl şimdiye kadar üretim 234 bin tonu bulmuş vaziyette. Yeni teknolojiler geliştikçe daha fazla üretim yapmayı ümit ediyoruz. Şuanda Batmanda kalan rezerve baktığımızda yaklaşık 23 milyon tondur" diye konuştu.
     Çözüm sürecinin başlamasından sonra ilk defa Batmana geldiğini ifade eden Mercan, kentte müthiş bir rahatlama gördüğünü, bunun da kendisini çok memnun ettiğini anlattı.
     Bölgede barış ve huzurun olması durumunda TPAO çalışmalarının artacağına değinen Mercan, şöyle devam etti:
     "Diğer yandan yabancı petrol şirketleri de buradaki arama faaliyetlerine hız vereceklerdir. Doğrusu biz, Batmanda TPAO olarak elimizden gelen her şeyi yaparak, bütün imkanlarımızla arama faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz. Suriyedeki olayları kimse onaylamıyor. Maalesef buralarda bir zulüm, bir işkence söz konusu. Ümit ediyoruz ki oradaki zulüm sona erer ve oradaki bazı sahalarda sınıra yakın arama faaliyetleri artacaktır. Bunu tüm gönlümle arzuluyorum."
    
     -"Hükümet kararı olursa, arama çalışmalarına başlarız"-
    
     Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin durumuyla ilgili bir soru üzerine Mercan, şunları söyledi:
     "Mayınların temizliği sadece Enerji Bakanlığının bir meselesi değil. Aynı zamanda bir güvenlik meselesidir. Bu, sadece bakanlık olarak değil, genel bir değerlendirme sonucunda hükümetin alması gereken bir karar. Ben o konuda bir şey söylemem. Sınırın öbür tarafında, Suriyedeki olaylar hepimizi endişelendiriyor. Milli Savunma Bakanlığımızın çalışmaları sonucunda, mayın temizleme konusunda bir hükümet kararı olursa, burada arama çalışmalarımıza başlarız."
    
     Muhabir: Yılmaz Ekinci / İbrahim Yakut
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER