Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Kayseride: -Sanayici, tüccar, tarım sektöründeki bütün çalışanlar, yol aydınlatmaları, kamu binaları ve özel sektörün yapacağı toplam tasarruf miktarı yıllık 15 milyar lira civarında -Büt


KAYSERİ (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sanayici, tüccar, tarım sektöründeki bütün çalışanlar, yol aydınlatmaları, kamu binaları ve özel sektörün yapacağı toplam tasarruf miktarı yıllık 15 milyar lira civarında dedi.
     Yıldız, Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Enerji Verimliliği Derneğinin (ENVER) yürüttüğü Enerji Hanım projesinin Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen tanıtım programına katıldı.
     Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, 21 ilde bu eğitim programlarının gerçekleştirileceğini, enerji tasarrufunun çok önemli olduğunu söyledi.
     Türkiyenin gerek petrol gerekse doğalgazla ilgili enerji tedariki nedeniyle son bir hafta içinde 4 ülkeye gitmek durumunda kaldığına dikkati çeken Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
     Enerji tasarrufu verimliliği aslında 6. büyük kaynak olarak gösterilirken Türkiyede birinci sıradadır. Çünkü tasarruf, su, rüzgar, kömür, doğalgaz ve birçok kaynaktan ürettiğimiz elektriğin aslında süzülmüş halidir ve yerli kaynak haline gelmiştir. O yüzden bizim bu yerli kaynağımızı mutlaka çok iyi kullanmamız gerekir. Sizin için küçük adımlar olabilir ama Türkiye için büyük bir adım haline geliyor. Yıllık 4 milyar lira demek, bizim bir yıldaki büyümemize, yalnızca üretim tesisleri için harcadığımız paranın yarısı demek. O yüzden çok ciddi bir miktar. Evlerde hanımlarımızın tasarruf edeceği miktar bu kadarken, sanayici, tüccar, tarım sektöründeki bütün çalışanlar, yol aydınlatmaları, kamu binaları ve özel sektörün yapacağı toplam tasarruf miktarı yıllık 15 milyar lira civarında. Elektrikte yıllık 60 milyar lira faturadan bahsedersek 15 milyar liralık tasarruf bunun 4de birine tekabül ediyor. Bütün sektörleri dahil edersek Türkiye 2023 yılına kadar elektrikte yüzde 20ler civarında tasarruf yapabilecek durumda.
     Türkiyede 2011 ve 2012 yıllarındaki tasarruflu buzdolabı satışları hakkında da bilgi veren Bakan Yıldız, 2011 yılında 800 bin adet, 2012 yılında da 1 milyon 100 bin adet yalnızca tasarruflu buzdolabı satıldı. 16-17 milyon haneden bahsedersek bu çok ciddi bir rakam dedi.
     2012nin Temmuz ayından sonra tasarrufa dönük olmayan bir buzdolabı ve diğer beyaz eşya üretiminin yasaklandığını belirten Yıldız, 3 yıl öncesinden Türkiye genelindeki imalatçıları bu konuda uyardıklarını söyledi.
    
     -Bir dilim ekmek de kalsa paketlettirin, bu ayıp değil-
    
     Bakan Yıldız, sadece elektrikte değil hayatın her aşamasında israfın önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, Evimizdeki yemekleri israf etmiyoruz ama lokantaya gittiğimizde orada ısmarladığımız yemek veya ekmek kalmışsa onun parasını ödüyoruz. Ama o kalanlar lokantaya da kalmıyor, bir kısmı aş evlerine gidiyor, bir kısmı da çöpe atılıyor. Bir dilim ekmek de kalsa paketlettirin, bu ayıp değil. Lütfen o bir dilim ekmeği küçümsemeyin, o nimeti hep beraber tasarruf edeceğimiz alanlara doğru yöneltelim şeklinde konuştu.
     Dünyada 1,4 milyar insanın hala elektrikle tanışamadığını vurgulayan Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
     Afrikada Ekvatorun altını, Güney Afrikayı hariç tutarsak 890 milyon insan yaşıyor ve 890 milyon insanın kullandığı elektriğin miktarı 19,5 milyon nüfuslu New Yorkun kullandığı elektriğe denk. Bu çok ciddi bir dengesizlik. O yüzden bizlerin edeceği tasarrufların mutlaka fayda olarak bütün insanlığa döneceğini, öncelikle ülkemizde daha doğru enerji üretimi ve tüketiminin aynı anda yaşanabileceğini gösteriyor. O yüzden bu eğitimi annelerimizden, hanım kardeşlerimizden başlattık. Refah seviyemiz arttıkça, teknoloji ilerledikçe doyumsuzluk ve tatminsizlik diye bir nokta da aynı şekilde beliriyor ve gelişiyor. Nasıl olsa paramız var diyen çocuk, televizyonu açık bırakabiliyor.
     AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit de, enerjinin gün geçtikçe daha büyük önem kazandığını söyledi.
     Türkiyedeki enerjinin yüzde 75inin yurt dışından karşılandığını hatırlatan Akşit, Kalan kısmını ise yerinde yerli kaynaklarla temin ediyoruz. Toplam enerjinin de yüzde 33ü sanayide, yüzde 30u binalarda ve yüzde 16sı da ulaşımda kullanılmakta. Yani toplam tüketilen enerjinin önemli bir bölümü evlerimizde tüketilmektedir. Bugünkü toplantının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor dedi.
     Tiyatro ve sinema oyuncusu Süeda Çil ise programa katılan kadınlara, evlerde enerjinin nasıl daha verimli kullanılabileceği konularında bilgi verdi.
     Programa katkıda bulunanlara kitap hediye eden Bakan Yıldız, eşi Selma Yıldız ile birlikte, salondaki kadınlar arasında çamaşır ve bulaşık makinesi, buzdolabı, televizyon ve küçük ev aletleri kazanan talihlileri belirlemek için çekiliş yaptı.
    
     Muhabir: Musa Özyürek / Mustafa Yıldız
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER