Engellerine rağmen hayata tutunmaya çalışıyor

Engellerine rağmen hayata tutunmaya çalışıyor -Malatyada 8 aylıkken amcasına evlatlık verilen Özkan Çitilin başı, 3 yaşında, sol ayak bileğinin kırılmasından sonra dertten kurtulmadı -Yaşamının uzun bir dönemini ameliyatlarla geçiren


MALATYA (A.A) - Yeter Erdine - Malatyada 8 aylıkken amcasına evlatlık verilen Özkan Çitilin başı, 3 yaşında, sol ayak bileğinin kırılmasından sonra dertten kurtulmadı.
     Özkan Çitil (32), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1980 yılında Malatyanın Dilek beldesine bağlı Başpınar köyünde 6 çocuklu bir ailenin 4üncü çocuğu olarak dünyaya geldiğini söyledi.
     Amcası Hurşutun çocuğu olmadığı için kardeşinin çocuğunu evlatlık aldığını anlatan Çitil, Amcam, diğer amcam Şükrüden çocuğunu evlatlık olarak almış. Bu çocuk bir buçuk yaşındayken divana çıkmış. Oradan yere düşmüş. Amcam onu kucağında hastaneye kaldırırken çocuk yolda ölmüş. Bunun üzerine babaannem Şükrüden evlatlık aldın. Yaşamadı. Şimdi de kardeşin Fehmiden al demiş. Eskiden köylerde büyüklerin sözlerinden çıkılmazmış. Bunun üzerine babam beni 8 aylıkken amcama evlatlık vermiş diye konuştu.
     Amcasının kendisini evlatlık aldıktan sonra İstanbula taşındığını kaydeden Çitil, 3 yaşına kadar sağlıklı bir çocuk gibi gelişimimi sürdürmüşüm. 3 yaşında sol ayağımı burkmuşum. Ayak bileğim kırılmış. Amcam beni kırıkçıya götürmüş. Kırıkçı bileğimi sarmış. Kemik kaynamış dedi.
     Çitil, amcasının çevrenin Çocuğu bir de doktora götür sözleri üzerine kendisini hastaneye götürdüğünü belirterek, Doktor kemik eğri kaynamış diyerek ayak bileğimi kırıp yeniden alçıya almış. Bu kırılma esnasında bilek kemiğim zedelenmiş ve bir daha kaynamamış ifadesini kullandı. Daha sonra da çeşitli hastanelere gittiklerini ancak netice alamadıklarını dile getiren Çitil, Bu sırada bende skolyoz, yani omurga eğriliği hastalığı başladı. Doktorlar hastalığın yanlış tedaviler ve sürekli oturmaktan kaynaklı olduğunu söyledi diye konuştu.
     Bu hastalık nedeniyle omurgasının 90 derece sağ yana doğru eğrildiğini belirten Çitil, boynunun, vücudunun, kaburga kemiğinin içine doğru çekildiğini, vücut şeklinin bozulduğunu söyledi. Çitil, daha önce koltuk değnekleriyle rahat yürüdüğünü ancak skolyoz hastalığından sonra akülü sandalye ile hayatına devam edebildiğini belirtti. Omurgada eğrilikten dolayı akciğerlerinden birinin gelişmediğini diğerinin de tamamen bittiğini ifade eden Çitil, Bu nedenle yüzde 80 solunum yetmezliğim var. Koltuk değnekleri ile 10 metre yürüsem kalp krizi geçirecek duruma geliyorum ifadesini kullandı.
     Çitil, sol bacağının 10 yaşına kadar sürekli ameliyat geçirdiği ve alçıya girdiği için diğerine göre 12 santimetre kısa olduğunu belirterek, bu bacağında güç kaybı da başladığını söyledi.
     1986 yılında öz annesinin vefatından sonra, babaannesinin aslında anne ve baba bildiği kişilerin kendisinin amcası ve yengesi olduğunu söylediğini anlatan Çitil, Babaannem bana gerçekleri söylediğinde şaşırmadım. Çünkü kardeşlerimle oyun oynarken aslında onların kardeşi olduğumu bana söylüyorlardı diye konuştu.
    
     -Hayat devam ediyor, acı veya tatlı-
    
     Annemin benim acımla ölmesine üzülüyorum diye konuşan Çitil, acılarına rağmen hayatla barışık olduğunu söyledi. Çitil, Her insan sağlıklı yaşamayı ister. Ama hayat devam ediyor, acı veya tatlı dedi.
     Şu anda amcası ile yaşadığını bildiren Çitil, Onu baba biliyorum. Gözümü açtım, onu gördüm. Yengem vefat etti. Amcam yeniden evlendi. Öz babam da evlendi dedi.
     Bir dönem hayata küstüğünü anlatan Çitil, şöyle devam etti:
     Malatya Ticaret Meslek Lisesi mezunuyum. Liseden sonra eğitimime devam edemedim. Sağlık problemleri, hayat şartları derken üniversiteyi okuyamadım. Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Malatya Şubesine üyeyim. Derneğin faaliyetlerine katılıyorum. Arkadaşlarım var. Birbirimizin derdinden anlıyoruz. Çeşitli kurslara gidiyorum. KPSSye girdim. Özürlü Memur Seçme Sınavına girdim. Bu sınavın ardından ilk atamalar yapıldı. İkinci atamaları bekliyorum.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Engellerine rağmen hayata tutunmaya çalışıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER