Erdemlide kaliteli üretim için çiftçilere eğitim

Erdemlide kaliteli üretim için çiftçilere eğitim veriliyor


MERSİN (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında Çiftçi Eğitimi protokolü çerçevesinde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde iki gün sürecek, Sert çekirdekli meyve yetiştiriciliği eğitimi kursu başlatıldı.
     Mersin ve Erdemli Ziraat Odalarının ev sahipliği yaptığı eğitim kursunun açılış konuşmasını yapan, istasyon Müdür Vekili Halil Gür, tarımın son yıllarda hızlı bir yükselme trendi yakaladığını belirtti.
     Gür, Ülkeye döviz girdisinde tarım sektörünün önemini hiçbir zaman göz ardı edemeyiz. Yükselme trendi yakalayan tarımda üreticilerin geleneksel tarım yerine modern tarım tekniklerini kullanmalarının trendin yükselmesinde önemli rolü var. Mersin bölgesinden yapılan ihracatta narenciye, yaş sebze meyvenin yanında sert çekirdekli meyvelerinden şeftali, badem, kayısı, nektarin gibi ürünlerin hızla köylerde ve düz ovalık bölgelerde de arttığını görmekteyiz. Trendi yükselen tarımda bizim bölge çiftçimizin de eğitimlerini iyi almaları gerekmektedir. İşte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ziraat Odaları Genel Merkezi aralarında yaptığı protokolle çiftçilerimize eğitim verilmesi kararlaştırıldı ve eğitim verilmeye başlandı dedi.
     Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ise, eğitime Mersin ve Erdemli bölgesinden 50 çiftçinin katıldığını belirtti.
     Erdemlide yetiştirilen sert çekirdekli meyvelerden şeftali, kiraz, badem, erik ve kayısı alanının toplam 19 bin 212 dekarı bulduğunu belirten Dölek, yapılacak olan bu eğitim kursunun çiftçilere çok büyük katkısının olacağı inancında olduğunu kaydetti.
     Eğitim kursunda edinilen bilgilerin kişilerde kalmaması gerektiğini bilgilerin kursa katılamayan diğer çitçilerle de paylaşılması gerektiğini vurgulayan Dölek, Bu sebeple burada öğrenilen yeni bilgileri köylerinizde, kasabalarınızda diğer çiftçilerle paylaşırsanız eğitimimizi asıl o zaman tamamlamış olacağız diye konuştu.
     Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel de, yaş meyve sebze yetiştiriciliğinde eğitimin önemine dikkat çekti. Türkiyenin yurt dışına yaptığı yaş meyve ve sebze ihracatının büyük bir bölümünün Mersinden gittiğini ifade eden Gökçel, bu nedenle yetişen ürünlerinde kaliteli olması gerektiğini kaydetti.
     Tarımda özellikle de yaş sebze ve meyveyi üreten üreticilerin eğitimlerden geçirilmesinin kaliteyi yükselteceğine inandıklarını ifade eden Gökçel, şöyle konuştu:
     Ürettiğimiz ürünlerde zaman zaman hastalık ve zararlılarla mücadele ederken, bir takım kimyasallar kullanıyoruz. Ürünleri yetiştirirken bir takım besleyici kimyasallar kullanıyoruz. Bunların miktarı oranı ve zamanı eğer bilinçli olarak uygulanmaz ise bir takım sıkıntıların yaşandığını geçmiş yıllarda hep birlikte yaşadık. Bu nedenle de bizim için bu tür eğitimler çok önemlidir. Ürünlerde verimi artıracak, kaliteli üretim için bu tür eğitim ve bilgilendirmelerin önemi büyüktür. Ziraat odalarının ve kurumların işbirliği çerçevesinde daha öncede yapılıyordu ancak bundan sonraki yapılan eğitimler daha bir önem kazanmaktadır. Eğitime katılan arkadaşlarımıza başarılar diliyorum.
     Konuşmaların ardından Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde görevli, ziraat mühendisi Mustafa Bircan, ziraat mühendisi Rasim Arslan ve ziraat yüksek mühendisi Bülent Altan tarafından çiftçilere bilgiler verildi, sert çekirdekli meyvelerin yetiştiği parsellerde teknik incelemelerde bulunuldu.
    
     Muhabir: Derviş Çömez
     Yayıncı: Süleyman Tıraş
<< Önceki Haber Erdemlide kaliteli üretim için çiftçilere eğitim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER