Ergene Nehrinin su kalitesi yükselecek

Ergene Nehrinin su kalitesi yükselecek -Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında inşa edilecek 12 atık su arıtma tesisiyle Ergene Nehrinin su kalitesinin 4. seviyeden 2. seviyeye yükseltilmesi amaçlanıyor -DSİ 11. Bölge Müdürü


EDİRNE (A.A) - Gökhan Balcı - Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında inşa edilecek 12 atık su arıtma tesisiyle Ergene Nehrinin su kalitesinin 4. seviyeden 2. seviyeye yükseltilmesi amaçlanıyor.
     Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, AA muhabirine planda 15 eylem bulunduğunu, 5 eylemin DSİ tarafından yürütüldüğünü söyledi.
     Algın, DSİnin sorumluluk alanındaki 5 eylem planı kapsamında 73 projeyi hayata geçireceğini belirterek, projelerin maliyetinin 2 milyar 403 milyon 306 bin lira olduğunu anlattı.
     Eylem planlarından en önemlisinin atık su arıtma tesislerinin kurulması olduğuna dikkati çeken Algın, Belediyeler tarafından yapılması gereken atık su arıtma tesisleri, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlunun talimatıyla DSİ yatırım programlarına dahil edildi. Edirnede 2, Tekirdağda 6, Kırklarelide de 4 olmak üzere 12 atık su arıtma tesis inşa edilecek diye konuştu.
     Kırklareli merkezinde ve Vize ilçesinde tesislerin ihale sürecinin devam ettiğini aktaran Algın, Malkara Babaeski ve Pınarhisar belediyelerine ait tesislerin ihalesinin 8 Ocakta yapıldığını, diğer tesislerin de gruplar halinde ihale edilerek bir yılda tamamlanmasının planlandığını kaydetti.
    
     -73 dere ıslah edildi-
    
     Algın, eylem planı kapsamında 73 derenin ıslah edildiğini, 230 kilometrelik dere yatağı ıslah çalışmasının tamamlandığını, 91 meskun mahal ile 50 bin hektar tarım arazisinin taşkından korunduğunu vurguladı.
     Trakyada barajlar, göletler ve sulama amaçlı 25 tesis inşa edileceğini ifade eden Algın, şunları kaydetti:
     Bu tesislerle 110 bin 354 hektarlık alanın sulanması ve 220 milyon metreküp içme ve kullanma suyunun temin edilmesi planlanmaktadır. Ergene Havzası Koruma Eylem Planının 2014 yılı sonuna kadar birinci bölümü, 2014 sonrası da ikinci bölümü bittiğinde Ergenenin 4. kalite olan suyunun 2. kalite düzeyine getirilmesi planlanıyor.
     Bir diğer eylem de yeraltı suyunun kontrol edilmesi. Bölgemizde belgeli ve belgesiz yaklaşık 8 bin kuyumuz bulunuyor. Yeraltı suyu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ergene Havzasında 7 alt havza var. Bunların 4 tanesi yeraltı suyu tahsisine kapalı. Yeraltı suyunun kontrol edilmesi Türkiye için önemli, bölgemiz için çok çok önemli. Barajların ve göletlerin bitmesiyle hidrojeolojik çalışmalar yapılarak, kapalı havzaları da açmayı planlıyoruz.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Ergene Nehrinin su kalitesi yükselecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER