Ermenek HES Barajında dolu savak kapakları

Ermenek HES Barajında dolu savak kapakları test edildi


KARAMAN (A.A) - Karamanın Ermenek İlçesinde yapımı devam eden Ermenek Hidroelektrik Santrali (HES) Barajında dolu savakların kapaklarının test işlemi gerçekleştirildi.
     DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, baraj alanında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ermenek HESin önümüzdeki günlerde elektrik üretimine geçerek yılda 1 milyar kilovat saatin üzerinde enerji üretimi sağlayacağını ifade etti.
     Uzun, şunları kaydetti:
     Çok önemli ve büyük bir proje. Bugün dolu savak kapaklarını test ediyoruz. Arkamızdaki gözüken toz bulutu şeklindeki görüntüde sağ ve soldaki dolu savaktan çıkan sular havada çarpışmakta ve birbirinin enerjilerini kırarak vadiye düşmektedir. Bu yeni bir proje. İlk defa burada uygulandı. Ülkemize çok önemli bir projeyi DSİ, Sayın Bakanımız Veysel Eroğlunun öncülüğünde kazandırılmıştır. Dolu savak testlerini başarı ile yapmış durumdayız. İnşallah en kısa sürede enerji üretimine geçilecektir. Aslında şimdi test amaçlı enerji üretimi yapılıyor. Bu enerji hatlara veriliyor. Fakat profesyonel anlamda enerji üretimi önümüzdeki günlerde başlayacak.
     Dolu savaktan yüksek debiyle çıkan suların havada çarpışıp birbirinin enerjilerini kırmalarının önemine değinen Uzun, Bu olay bu şekilde tasarlanmamış olsaydı, dolu savaklardan çıkan çok büyük miktarlardaki debilerin enerjisini kırabilmek için çok daha büyük maliyetli mühendislik yapılarının yapılması gerekiyordu. DSİ, bu proje ile çok büyük maliyetlerin önüne geçmiştir. Bu ilk defa burada uygulanmış ve başarılı olunmuştur. Bundan sonra yapılan tesislerde de uygulanabilecektir diye konuştu.
     (ÇE-MAT)
<< Önceki Haber Ermenek HES Barajında dolu savak kapakları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER