Erzurum, Doğunun sağlık başkenti oldu

Erzurum, Doğunun sağlık başkenti oldu -İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Vançelik: -10 yıl önce Ankaraya, İstanbula giden vaka sayısı yüzde 10lar civarındayken şu an binde 1-2 civarında


ERZURUM (A.A) - Erzurum Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, Erzurumun Doğu Anadolu Bölgesinin sağlık başkenti konumunda olduğunu belirterek, 10 yıl önce Ankaraya İstanbula giden vaka sayısı belki yüzde 10lar civarındayken şu an binde 1-2 civarında dedi.
     Anadolu Ajansı Erzurum Bölge Müdürü Zekeriya Kaya, Vançeliki makamında ziyaret ederek, AAnın 100. yıl vizyonu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
     Kaya, Anadolu Ajansının Suriyede yaşananları gündeme getirdiğini belirterek, Ajans olarak Ortadoğuda çok fazla söz sahibi olmaya başladık. Suriyede bir katliam var ve bunu dünyaya duyurduk. Arakanı da Anadolu Ajansı duyurdu. Myanmarda yaşanan durum çok feci diye konuştu.
     Doç. Dr. Vançelik de Sağlık Bakanlığının sağlık hizmetlerini organize ederken Türkiyeyi 29 parçaya ayırdığını belirtti.
     Erzurumun Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinin sağlık merkezi konumunda olan bir il olduğunu ifade eden Vançelik, Erzurumun nüfusu 780 bin gibi görünüyor ama hizmet ettiğimiz Bayburt, Erzincan, Iğdır, Ardahan, Kars, Ağrı illerini içeren coğrafyada 2 milyonun üzerinde nüfusa sağlık hizmeti verecek şekilde planlama yapıyoruz. 2003 yılında başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında tüm Türkiyede olduğu gibi Erzurumda da çok ciddi sağlık yatırımları yapıldı diye konuştu.
     Anne ve bebek ölüm hızlarını temel ölçüt olarak aldıklarını ifade eden Vançelik, 2002 yılında hamilelik sırasında 13 annenin, 1 yaşın altında 850 bebeğin hayatını kaybettiğini, geçen yıl anne ölümünde bu sayının 2ye, bebek ölümlerinde ise 200e düştüğünü söyledi.
     Son 5 yılda özellikle bütün ilçelerdeki hastanelerin yenilendiğini dile getiren Vançelik, şunları kaydetti:
     Daha önce sağlık ocağı modeliyle hizmet veren Tekman, Karayazı, Karaçoban, Şenkaya, Uzundere Tortuma kendi nüfus ölçeğine göre küçük ya da orta ölçekli hastaneler yapıldı. Sağlık tesisi olarak en yeni tesisimiz yaklaşık bin yataklı Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi. Modern sağlık yapılarıyla birlikte uzman ve pratisyen hekim sayısında da 2002ye kıyasla çok ciddi artış oldu. Şu an yaklaşık 410 uzman ve bir o kadar da pratisyen hekimle hizmet veriyoruz. Erzurum Doğunun sağlık başkenti. 10 yıl önce Ankaraya İstanbula giden vaka sayısı belki yüzde 10lar civarındayken şu an binde 1-2 civarında.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat / Emine Konuk
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Erzurum, Doğunun sağlık başkenti oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER