Eski silahlar şimdi hediyelik eşya oldu

Eski silahlar şimdi hediyelik eşya oldu -Karabükün Safranbolu ilçesindeki demirciler çarşısında uzun yıllar Osmanlı ordusu için üretilen kılıç, ok, gürz, hançer, zırh, miğfer ve kalkan gibi silahlar şimdi turistler için üreti


KARABÜK (A.A) - Ahmet Özler - Karabükün Safranbolu ilçesindeki demirciler çarşısında uzun yıllar Osmanlı ordusu için üretilen kılıç, ok, gürz, balta, hançer, kama, mızrak, zırh, miğfer ve kalkan gibi silahlar şimdi turistler için üretiliyor.
     Akçasu Deresinin iki yakasına kurulu Demirciler Çarşısındaki demirci ustaları, eskiden savaş alanlarında kullanılan silahları şimdi turistlerin memleketlerine dönerken yakınlarına ve arkadaşlarına hediye etmesi için yapıyorlar.
     Demircilik, 22 dükkandan sadece 5inde çalışan ustalar tarafından yaşatılıyor. Babadan oğula miras kalarak günümüze kadar gelmiş.
    
     -Çekiçler hediyelik eşyalar için yankılanıyor-
    
     Demirci ustası Kazım Madenoğlu, Demirciler Çarşısında 35 yıldır ateşin karşısında ter döktüğünü, çekiç seslerinin geçmişte savaşta kullanılacak silahlar için şimdiyse hediyelik eşyalar için yankılandığını söyledi.
     1924lerde bu meslekten ekmek yiyenlerin sayısının 100ü bulduğunu ifade eden Madenoğlu, şöyle konuştu:
     Şimdi sayımız 5e düştü. O yıllarda Safranbolu Demirciler Çarşısında hangi ürünler yapılıyorsa bugün de benzerleri, gelişmiş modelleri yapılabiliyor. Safranboluda demircilik daha uzun yıllar varlığını sürdürecek. Çünkü ilçedeki gündelik hayatın demirciye ihtiyacı var. Demirciler Çarşısında yeterinden fazla bulanabilen el yapımı ürünler var. Turistler her türlü hediyelikleri buradan alabiliyor. Dedelerimiz Osmanlı ordusuna çeşitli silahlar üretmiş bu çarşıda. Bu mesleğin devamı olan biz torunları da şimdi bu silahlardan üretiyoruz. Çünkü turistler ürettiğimiz kılıç, ok, gürz, balta, hançer, kama, mızrak, zırh, miğfer ve kalkan gibi silahları hatıra olsun diye satın alıyor. Bu sayede varlığımızı da sürdürüyoruz.
    
     -Tarihi yapıların vazgeçilmezleri-
    
     İlçedeki 3 bin yıllık geçmişe sahip tarihi evlerin restorasyonlarında kullanılan bazı aksamları da ürettiklerini belirten Madenoğlu, şöyle devam etti:
     Tarihi evlerin yapımında kullanılan ve vazgeçilmez olan kapı kilidi, kapı göbeği, kapı tokmağı, kapı güllabı, kabara çivisi, menteşe, kapı ve pencere için gerekli bütün metal aksamları üretiyoruz. Ayrıca çevredeki köylerin ve köylülerin ihtiyacı olan tırpan, orak, kazma, kürek, balta ve tırmık gibi tarım aletlerini de üretiyoruz.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Eski silahlar şimdi hediyelik eşya oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER