Eskişehirde 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti

Eskişehirde 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti hazırlıkları -Hazırlıklar kapsamında Eskişehirin 30-40 yıl sonra da 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu hatırlatacak, kültür, sanat altyapısına katkıda bulunacak yeni eser


ESKİŞEHİR (A.A) - Oktay Özden - Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Eskişehirin 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi sonrası hazırlıkların sürdüğünü belirterek, Eskişehirin, 30-40 yıl sonra da 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu hatırlatacak, kültür, sanat altyapısına katkıda bulunacak yeni eserler kazandırmak istiyoruz. Bunlardan biri, Türkiyede ilk olacak Açık Hava Müzesidir dedi.
     Koçdemir, AA muhabirine, Eskişehirin Türk Dünyası Kültür Başkenti olacağı 2013 yılına, üç başlık altında hazırlandıklarını anlattı.
     Bunların birincisini tanıtımın oluşturduğunu dile getiren Koçdemir, Eskişehirin Türkiyede, Türkiyenin, Türk Dünyası ve dünyada tanıtımını amaçlıyoruz. Türk Dünyasının muhtelif ülke ve bölgelerine gittiğimizde, Türkiye Cumhuriyetinin oralara yaptığı katkının nispetinde tanınmadığını gördük. Bunun giderilmesi lazım. Keza, Eskişehirin de oralarda tanıtılması lazım diye konuştu.
     Koçdemir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği sürecinde ikinci ana başlığın etkinlikler olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Bu coğrafyadaki Türk kültür mirasının bugünkü taşıyıcıları, bu kültür mirasına bugün katkıda bulunan, kültür sanat erbabı insanlar, oradan Eskişehire, Eskişehirden de Türk Dünyasına gidecekler. Eserlerini burada sergileyecekler. Operalar, baleler, fotoğrafçı grupları, gazeteciler, edebiyatçılar Eskişehire gelecek. Buradan da Türk Dünyasına bizim sanatçılarımız gidecek. Bu etkinlikler tarafı olacak.
    
     -Kalıcı eserlere büyük önem veriliyor-
    
     Üçüncü ana başlığın kalıcı eserler olduğunu ve kendilerinin buna çok önem verdiğini vurgulayan Koçdemir, şöyle devam etti:
     Biz bir yandan 2013 yılında, normal kendi seyrine bıraktığımızda 8-10 yıl sürebilecek restorasyon, onarım, kurtarma, yeni fonksiyon verme gibi, kültür ve tabiat varlıklarımızla ilgili olan işlemleri tamamlamak istiyoruz. Yine bu yıla mahsus, Eskişehirin 30-40 yıl sonra da 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu hatırlatacak, kültür, sanat altyapısına katkıda bulunacak yeni eserler kazandırmak istiyoruz. Bunlarla ilgili belli başlıklar, konular şu anda fizibiliteleri yaptırıldı.
     Bunlardan biri, Türkiyede ilk olacak Açık Hava Müzesidir diyen Koçdemir, Açık Hava Müzesi, Avrupada çok yaygın ve müzeleri ziyaretçi sayısına göre sıraladığımızda ilk 10 müzenin 7sini oluşturuyor. Yani etnografik eserlerin hayata dair kap, kaçak, eşya gibi bizzat kullanılarak gösterilmesini esas alan müze. Burada 1900 ile 1950 arasındaki hayatı ve o hayatın müştemilatı olan eserleri sergileyeceğiz. Yani sabanla çift sürülecek, düvenle hasat yapılacak, tınaz savrulacak, tokaçla, kille çamaşır yıkanacak, demirci körüğünde eski usul demir dövülecek, o zaman ki hayvan cinsleri bizim karasığırımız, ıslah edilmemiş keçimiz, koyunumuz ne varsa, bunlar orada yaşatılacak. Yani, 1930, 1940lı yıllardaki hayatı yaşayarak ve o zaman ki eşyaları bizzat kullanarak gösteren bir müze olacak. Tabii, bu müzede yaz aylarında bilhassa büyük etkinlikler yapılabilecek. Eski seferberlik zamanı yemekleri, o zaman ki hayat, eski çocuk oyunları, çocuk oyuncakları burada sergilenebilecek ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Eskişehirde 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER