Etin kıyma olarak muhafaza süresi daha

Etin kıyma olarak muhafaza süresi daha kısa -SÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürbüz: Etin dış yüzeyinde olan bakteriler kıyma yapılırken içine eşit şekilde dağıldığı için, kıymanın kuşbaşı ve parça etlere göre dayanm


KONYA (A.A) - Murat Aslan - Etin yüzeyinde olan bakterilerin, kıyma yapılırken her yerine dağılması nedeniyle, bu etlerin diğer etlere göre daha kısa sürede tüketilmesi öneriliyor.
     Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramında alınacak küçük önlemlerle etlerin daha sağlıklı muhafazasının mümkün olabileceğini söyledi.
    
     -1 gün bekletin, parçalayıp derin dondurucuya koyun-
    
     Doğru olanın, karkas etin parçalanmadan 24 saat boyunca 0-4 derece arasındaki sıcaklıkta dinlendirilmesi, -35 derecede de şoklanması olduğunu vurgulayan Gürbüz, Fakat kurban şartlarında bu mümkün olmadığı için, etler yaklaşık bir gün buzdolabının alt raflarında dinlendirilip, sonra yemeklik kullanıma uygun parçalar halinde derin dondurucuya yerleştirilmelidir dedi.
     Kurban etlerinin, böylece en uygun şekilde muhafaza edilmiş olacağını anlatan Gürbüz, dikkat edilecek önemli ayrıntıları ise şöyle sıraladı:
     Kurbanın kesimi, parçalanması ve nakli gibi süreçlerde bakteriler, etin dış yüzeyine bulaşmaktadır. Etin dış yüzeyinde olan bakteriler, kıyma yapılırken içine eşit şekilde dağıldığı için, kıymanın kuşbaşı ve parça etlere göre dayanma süresi daha kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramında hazırlanan kıyma, mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Ayrıca, kıymalar ile diğer etler birbirlerinden mümkün olduğunca ayrı yerlerde muhafaza edilmelidir. Parça etler, dinlenme işleminin ardından hızlı bir şekilde derin dondurucuya kaldırılmalıdır. Kurbanın besi ahırlarından uzakta, mümkünse mezbaha ortamında kesilmesi, bakteri bulaşımını azaltacağı için etin daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacaktır.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Etin kıyma olarak muhafaza süresi daha Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER