Evlerini ve yurtlarını terk eden Suriyelilere

Evlerini ve yurtlarını terk eden Suriyelilere yardım eli -Gaziantep ve Şanlıurfadaki sivil toplum kuruluşları, olaylardan kaçarak Türkiyeye sığınan ya da sınır ötesinde zor durumda olan Suriyeliler için seferberlik başlattı -Şanlıurf


ŞANLIURFA (A.A) - Adem Yılmaz - Rauf Maltaş - Gaziantep ve Şanlıurfadaki sivil toplum kuruluşları, olaylardan kaçarak Türkiyeye sığınan ya da sınır ötesinde zor durumda olan Suriyeliler için adeta seferberlik başlattı.
     Suriyede yaşanan olayların ardından Türkiyeye gelen 130 binin üzerindeki sığınmacı, kurulan çadır kent ve konteyner kentlerde, bazıları ise kentlerde kiraladıkları evlerde kalıyor. Çadır kentler ve konteyner kentte kalan Suriyelilere devletin olanaklarıyla her türlü imkan sunuluyor.
     Evlerde kalan ve yardıma ihtiyaç duyan ya da bulundukları kentlerin yıkılması nedeniyle aç ve açıkta kalan ancak ülkesini terk edemeyen Suriyelilere ise sivil toplum kuruluşları yardım eli uzatıyor. Ülkelerindeki olaylar nedeniyle zor günler geçiren Suriye halkının yardımına koşan kuruluşlar, gıdadan giysiye, ilaçtan yatağa kadar bir çok malzemeyi Suriyelilere ulaştırmaya çalışıyor.
     Şanlıurfada bu çerçevede 60 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşturulan ortak platform, şehrin çeşitli yerlerine kurulan stantlar ve belirlenen merkezlerde toplanan ayni yardım malzemelerini kamyon ve tırlara yükleyip, Suriyedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.
    
     -Çocuk maması ve battaniye talebi...
    
     Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Osman Gerem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyede mülteci durumuna düşmüş, evleri yıkılmış, kendi ülkesinde aç ve açıkta kalanlara yardım göndermek için platform oluşturduklarını belirtti.
     Özellikle temel gıda maddeleri topladıklarını ifade eden Gerem, şunları kaydetti:
     Şu ana kadar 5 tır ve 2 kamyon olmak üzere 7 araçlık ayni yardım malzemesi gönderdik. Bu araçlarda özellikle yağ, şeker, un, giyim, battaniye, halı ve ayakkabı gibi malzemeler gönderdik. Çocuk maması ve battaniye talebi çok fazla. Biz bu talepleri hayırseverlerin yoğun katılımıyla karşılamaya çalışıyoruz. Şu ana kadar depolarımızda tasnif edilmeyi bekleyen 2 kamyonluk daha malzeme var. Onları da kısa sürede göndermeyi planlıyoruz.
     İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Şube Temsilcisi Behçet Atila da Suriyede yaşananlara duyarsız kalmamak için yoğun gayret içerisinde olduklarını dile getirdi.
     Suriyedeki ekipleriyle işbirliği içerisinde çeşitli yardımlarda bulunduklarını ifade eden Atila, şöyle devam etti:
     Suriyeye yardımlarımız olayların başladığı günden beri sürüyor. Şu ana kadar yaklaşık 20 milyon TLlik yardım yaptık. Bunun 16 milyon TLsini ayni, 4 milyon TLsini ise nakdi yardımlar oluşturuyor. Oradaki gıda, giyim ve tüm ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda yine kermes açtık, Şanlıurfalılar yoğun bir ilgi gösterdi. Kermesimizden toplanan yardımları da göndererek, oradaki yaraları karınca kararınca sarmaya çalışacağız.
    
     -Kısa mesajla destek
    
     Kimse Yok Mu Derneğinin Gaziantep Şube Başkanı Muzaffer Şirin de havaların soğumasıyla birlikte Suriyelilere yaptıkları yardımlarda yatak, battaniye ve kışlık elbiseye ağırlık verdiklerini söyledi.
     Suriyelilerin en çok un, yağ, şeker ve bulgur gibi gıda ürünlerine ihtiyaç duyduğunu belirten Şirin, Son bir ayda Suriyelilere, 81 ton un, 2 bin adet yatak, 60 ton çeşitli gıda malzemeleri, 38 adet ayakkabı ve giysi, 750 adet çocuk maması ve 125 bin adet çocuk bezini ulaştırdık dedi.
     Şirin, havaların soğuduğu bugünlerde 200 adet soba ve 100 adet elektrikli ısıtıcıyı da Suriyelilere ulaştırdıklarını aktardı.
     Vatandaşların da tüm GSM operatörlerinden 5757 ya da Suriye yazarak mesaj gönderip Suriyeliler için 5 TL yardımda bulunabileceğini dile getiren Şirin, şöyle devam etti:
     Ayrıca Kiliste kurduğumuz sosyal kompleksle de Suriyeli misafirlere çeşitli yardımlarda bulunuyoruz. Burada günlük bin kişiye sıcak yemek ikram ediyoruz. İlaç merkezimizle de hasta Suriyelilerin ilaçlarını temin ediyoruz. Kompleks içindeki 30 banyo ve 24 tuvaletle de Suriyelilerin temizlik ihtiyaçlarının giderilmesine ön ayak oluyoruz.
     Gaziantep Bülbülzade Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi ve Suriye Koordinatörü Mahmut Kaçmazer de şehirde yaşayan 850 Suriyeli aileye çeşitli yardımlar yaptıklarını belirtti. Gıda, giysi, soba ve temizlik malzemelerini de Türk Kızılayı aracılığıyla Suriyeye gönderdiklerini anlatan Kaçmazer, bu yardımların yapılmasında kendilerine destek veren Gaziantep halkına teşekkür etti.
     Kaçmazer, Suriyedeki olaylar bitene kadar yardımlarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Evlerini ve yurtlarını terk eden Suriyelilere Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER